U trendu

Vazdušni napad S.Arabije na Sanu, odmazda za aerodrom

ADEN – Ratni avioni koalicije pod vođstvom Saudijske Arabije pogodili su danas ciljeve u glavnom gradu Jemena Sani, koji je pod kontrolom pobunjenika Hutija, u znak odmazde za napade u južnom lučkom gradu Adenu prethodnog dana koji su se dogodili dok su tamo stizali zvaničnici vlade koju podržava Rijad.

Televizija Masira, kojom upravljaju Huti, saopštila je da su avioni pogodili najmanje 15 lokacija u različitim okruzima u glavnom gradu. Nije bilo neposrednih izveštaja o žrtvama.

Koalicija je optužila pokret Huti, protiv kojeg se bori šest godina, da je organizovao jučerašnji napad na aerodrom u Adenu i drugi na predsedničku palatu, prenosi Rojters.

Najmanje 22 osobe su poginule, a desetine ranjeno u napadu na aerodrom Aden, koji se dogodio baš u trenutku kada su članovi novog kabineta stigli iz Saudijske Arabije. Drugi napad izvršen je na palatu Mašek, gde su odvedeni na sigurno.

Vladini zvaničnici bili su među žrtvama napada na Aden. Tri člana osoblja Međunarodnog komiteta Crvenog krsta takođe su ubijena, saopštila je ta organizacija.

Nije bilo neposredne reakcije Hutija, koji su ranije negirali odgovornost za napad na aerodrom.

Jemenska međunarodno priznata vlada tokom građanskog rata uglavnom radi iz egzila u saudijskoj prestonici Rijadu.

Formiranje nove vlade smatralo se velikim iskorakom ka smirivanju neprijateljstava između međunarodno priznate vlade koju podržava Saudijska Arabija, separatista sa juga Jemena koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati i proiranskih pobunjenika Huta koji kontrolišu veći deo teritorije na severu Jemena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.