U trendu

Vazna poseta za planiranje dalje saradnje Srbije i Rumunije

BUKUREŠT – Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da su njegovi današnji razgovori sa najvišim rumunskim zvaničnicima protekli u veoma srdačnoj i otvorenoj atmosferi, te da je ovo bila veoma važna poseta za planiranje daljih aktivnosti saradnje Srbije i Rumunije.

Ministar je podsetio da zvanične posete ministra spoljnih poslova Srbije Rumuniji nije bilo devet godina i istakao da je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Bogdanom Aureskuom dogovoren čitav niz aktivnosti do kraja godine.

„Jedna od planiranih aktivnosti je organizacija sednice Međuvladine komisije za ekonomsko-trgovinsku saradnju, ali i Međuvladinog komiteta za pitanje nacionalnih manjina“, kazao je Selaković i dodao da će se u međuvremenu raditi i na pripremi sporazuma o otvaranju kulturnih centara u Srbiji i Rumuniji.

Selaković je, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, napomenuo da je sa ministrom Aureskuom potpisao dva sporazuma koji su, kako je rekao, veoma važni za unapređenje bilateralne saradnje.

Selaković je naveo i da je razgovarano o dve važne podrške Rumunije, a to je podrška našem EU putu, ali i o principijelnoj podršci našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

On je preneo da je sagovornike upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, ali i da je potvrdio ono što je naše jasno opredeljenje, a to je postizanje kompromisnog rešenja.

Naglasivši da je Rumunija naš stari sused, prijateljska nacija sa kojom delimo odnose međusobnog poštovanja i uvažavanja, Selaković je ukazao da se sve to odražava na našu veoma dobru ekonomsko-trgovinsku saradnju.

Kako je naveo ministar, razvoj naše saradnje će omogućiti ulaganja u zajedničke infrastrukturne projekte.

Selaković je podsetio da je u petak ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović sa svojim rumunskim homologom potpisao sporazum koji će omogućiti projektovanje autoputa koji treba da spoji Beograd i Temišvar, ali i dodao da je razgovarano i o oživljavanju železničkog saobraćaja, saradnje u oblasti energetike, ali i turizma.

„Otvorili smo mnogo važnih tema, unapred skicirali kojim putem treba da se razvijaju naši odnosi i planiraju konkretni susreti resornih ministara“, zaključio je Selaković, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar