U trendu

VB: Džonson pozvao lidere na razgovore posle pobede SNP

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson pozvao je danas lidere u Velikoj Birtaniji na pregovore o uniji nakon što je škotska pronezavisna stranka pobedila na četvrtim uzastopnim parlamentarnim izborima.

Nikola Stardžen, liderka Škotske nacionalne partije (SNP), izjavila je da su izborni rezultati dokazali da je drugo glasanje o nezavisnosti Škotske volja zemlje i da će svaki političar iz Londona koji bude stajao na putu biti suočen s demokratskom voljom škotskog naroda, preneo je AP.

Veliku Britaniju čine Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska, sa delegiranim vladama u poslednje tri nabrojane zemlje.

Džonson je čestitao Stardženovoj na ponovnom izboru, ali je rekao liderima delegiranih vlada da je Velika Britanija najbolje funkcioniše kada svi rade zajedno.

Lideri su pozvani na samit da razgovaraju o zajedničkim izazovima i o tome kako može da se radi zajedno u narednim mesecima i godinama kako bi izazovi bili prevaziđeni.

Džonson ima glavno ovlašćenje o dozvoli za održavanje još jednog referenduma o sticanju nezavisnosti Škotske.

U subotnjem „Dejli telegrafu“ on je napisao da bi još jedan referendum o Škotskoj bio neodgovoran i nepromišljen dok Britanija izlazi iz pandemije.

On uporno tvrdi da je to pitanje rešeno na referendumu 2014. godine na kojem se 55 odsto škotskih glasača izjasnilo da ostane u Velikoj Britaniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.