U trendu

VB i EU bliže sklapanju trgovinskog sporazuma o Bregzitu

BRISEL – Velika Britanija i EU približile su se sklapanju trgovinskog sporazuma o Bregzitu i iako diplomate tvrde da konačni dogovor može biti postignut tek za nekoliko dana, dve strane su izgleda spremne da izbegnu turbulentna stanja u ekonomiji tokom novogodišnjih praznika, piše Rojters.

Međutim, kako navodi agencija, nijedna strana još nije zvanično potvrdila da bi dogovor trebalo da bude postignut.

Izvor iz Evropske komisije navodi da su razgovori još u toku, mada u finalnoj fazi.

Jedan zvaničnik EU upozorio je da ne isključuje rizik da do 1. januara ne bude postignut dogovor, dok je britanska vlada takođe bila oprezna, navodeći da su pregovori još u toku.

Međutim, tri diplomatska izvora su za Rojters navela da se članice EU pripremaju za implementaciju bilo kojeg dogovora, počev od 1. januara, ukoliko takav bude ostvaren.

Jedan viši diplomata EU, koji je želeo da ostane anoniman, tvrdi da će primenu sporazuma od 1. januara morati da odobre članice EU, jer nema dovoljno vremena da Evropski parlament to učini.

Britanski ministar za lokalnu samoupravu Robert Dženrik rekao je da dva važna pitanja – ribarstvo i konkurencija, još nisu rešena i da još nema dovoljno napretka za sklapanje sporazuma.

Francuski zvaničnik je za Rojters izjavio da je u poslednjih 48 sati ostvaren značajan napredak u pregovorima, naročito po pitanju ribarstva, dok je Evropska komisija odbila da komentariše.

Britanski premijer Boris Džonson i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen bili su u kontaktu, a očekuje se da će danas održati još jedan telefonski razgovor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.