VB: Pokrenuta istraga zbog curenja testova za srednjoškolce

LONDON – U Velikoj Britaniji pokrenuta je istraga i preispituje se ispitni sistem u Engleskoj zbog testova iz matematike za srednjoškolce koji su „procurili“ u javnost.

Oko 7.000 učenika danas će proći treći deo Edekselovog ispita iz matematike, prvi nivo, a testovi će biti zamenjeni novom verzijom nakon što su se testovi pojavili na društvenim mrežama, piše Gardijan.

Poslednje curenje testova otkriveno je tokom istrage u školi koja je već sumnjičena da je bila izvor objavljivanja testova, čija se prodaja nudila na društvenim mrežama.

Istraga je pokazala da je zapečaćeni paket s testovima otvoren i da je to uradio neko iz škole, iako nema pouzdanih dokaza da je i jedno pitanje procurilo u javnost.

Kako se navodi, učenici, profesori i njihovi roditelji su veoma uznemireni nastalom situacijom.

Dodaje se da je curenje testova rezultat loše bezbednosti, kao i da se slična situaciaj dešavala i prethodnih godina kada su testovi kopirani i deljeni putem interneta.

Inače, prošle nedelje fotografije pitanja su objavljene na društvenoj mreži Tviter uz poruku kandidatimada pošalju poruku, ako žele „sutrašnje testove za matematiku, statistiku i mehaniku“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.