VB poslala predlog za Bregzit liderima EU

LONDON – Velika Britanija poslala je danas svoj predlog za Bregzit liderima Evropske unije, a premijer Boris Džonson pozvao je na brze pregovore koji će doneti rešenje.

Predlog se fokusira na to da se održava otvorena granica između Severne Irske i članice EU Irske, što je ključna tačka sporazuma o Bregzitu, preneo je AP.

Džonson je u pismu predsedniku Evropske komisije Žan-Klod Junkeru naveo da Velika Britanija predlaže da to uradi tako što će Severnu Irsku uskladiti sa pravilima EU o trgovini robom, verovatno tokom dužeg perioda.

On je istakao da bi nepostizanje sporazuma bilo neuspeh za koji bi svi bili odgovorni.

Britanija je predložila stvaranje regulatorne zone na celom irskom ostrvu koja bi pokrivala svu robu i obavezu da se izbegavaju granične provere, preneo je Rojters.

Pre kraja prelaznog perioda nakon Bregzita, decembra 2020, skupština i izvršna vlast Severne Irske bi trebalo da daju svoj pristanak na ovaj aranžman, kao i svake četiri godine nakon toga, navodi se u dokumentu.

Severna Irska bi ostala deo carinske teritorije Velike Britanije, ali da bi se izbegle carinske provere bio bi uveden deklaracioni sistem sa pojednostavljenim procesom za male trgovce.

Takav predlog sporazuma bi trebalo da bude prihvatljiv za obe strane, zaključuje se u dokumentu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.