U trendu

VB se pridružuje sporazumu o transpacifičkom partnerstvu

LONDON – Velika Britanija je podnela danas zvaničan zahtev za pridruživanje Sveobuhvatnom progresivnom sporazumu o transpacifičkom partnerstvu (CPTPP) koji obuhvata 11 zemalja članica tog regiona, u nastojanju da ublaži trgovinske i druge negativne posledice posle Bregzita.

Informišući javnost o ovom potezu, ministarka trgovine Liz Trus je rekla da će to doprineti otvaranju radnih mesta, pomoći u obnovi globalnog trgovinskog sistema i pozicionirati Britaniju „u središte nekih najbrže rastućih ekonomija na svetu“, preosi Rojters.

Ova odluka dolazi u momentu značajnih ekonomskih problema u Britaniju, čija je odluka o izlasku iz Evropske unije iz 2016. postala početkom ove godine realnost, i učinila trgovinu sa Unijom, njenim najbližim susedom, skupljom i komplikovanijom.

Britanija tvrdi da je glavna ekonomska korist od napuštanja EU sloboda sklapanja trgovinskih sporazuma širom sveta i nastoji da se postavi kao vodeći zagovornik slobodne globalne trgovine nakon perioda pojačanog nacionalizma.

„Važno je da zauzmemo stav i podržimo multilateralizam i globalni trgovinski sistem, čiji je poredak zasnovan na pravilima previše podriven“, rekla je Trus u telefonskom razgovoru sa japanskim i novozelandskim kolegama.

Sporazum CPTPP ukida 95 posto carina u trgovini između zemalja članica – Japana, Kanade, Australije, Vijetnama, Novog Zelanda, Singapura, Meksika, Perua, Bruneja, Čilea i Malezije.

Za razliku od EU, on ne nameće zakonsku regulativu članicama, nema za cilj stvaranje jedinstvenog tržišta ili carinske unije i ne teži široj političkoj integraciji, navodi Rojters, i dodaje da su britanski zahtev države iz sastava CPTPP pozdravile.

Trgovina Britanije sa celim CPTPP regionom iznosila je 2019. godine 111 milijardi funti, nešto manje od trgovine sa Nemačkom u istom periodu i neznatno više od jedne desetine vrednosti trgovine sa celom EU. Britanija i dalje trguje sa EU bez carina, ali uz dodatne administrativne barijere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.