U trendu

Večeras drugi protest u PG protiv Zakona o predsedniku

PODGORICA – Za večeras je u Podgorici na platou ispred Skupštine Crne Gore najavljen drugi protest pod nazivom „Ima nas“ u organizaciji opozicionih stranaka predvođenih DPS-om Mila Đukanovića, a zahtevi su povlačenje usvojenog izmenjenog Zakona o predsedniku i hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Prvi protest je organizovao forum Luča, a podržali su ga DPS, SDP, SD i LP. Nema informacija da li će večerašnjem protestu prisustvovati predsednik države i DPS Milo Đukanović, koji je prvi protest podržao iz Egipta.

Protest je usledio nakon što su u Skupštini usvojene izmene Zakona o predsedniku, s ciljem da se predsednik Crne Gore vrati u ustavne okvire, a nakon što je Đukanović odbio da za mandatara predloži Miodraga Lekića, kandidata parlamentarne većine formirane nakon avgustovskih izbora 2020.

Đukanović je izmenjeni zakon odbio da potpiše i vratio ga parlamentu na ponovno odlučivanje.

Ustavni sud nije u mogućnosti da se izjasni o izmenjenom Zakonu, jer je nefunkcionalan, odnosno od sedam sudija ima samo tri.

Poslanici opozicije tvrde da je usvajanje izmenjenog Zakona „ustavni puč“ i poručuju da neće dozvoliti rušenje ustavnog uređenja države i blokadu izbora sudija Ustavnog suda.

Opozicija, predvođena DPS-om, smatra da je hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora jedini način za izlazak iz dugotrajne i duboke institucionalne krize u Crnoj Gori.

„Ne odustajemo sve dok se ne ispune naši zahtevi koji su od krucijalne važnosti za dalju budućnost države i njenih građana“, poručili su organizatori koji sebe nazivaju Pokret Ima nas.

Poručili su, prenose podgorički mediji, da na protestima jasno stavljaju do znanja da, kako kažu, ne žele vraćanje u aveti prošlosti gde ih guraju oni koji nikako da odu sa funkcija i koji „nikako da shvate da se Crnom Gorom ne može upravljati iz drugih država“.

Kažu da epicentar odlučivanja mora da bude u Crnoj Gori i da ne žele da budu pod ničijim šinjelom.

Na društenim mrežama je, uz poziv građanima, objavljen i organizovani polazak iz 21 crnogorskog grada.

Početak protesta je zakazan za 20 sati, a policija je najavila da će snimati ovaj skup.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.