U trendu

Veći deo Australije u blokadi zbog porasta delta soja

SIDNEJ – Australijske vlasti upozorile su danas stanovnike Sidneja da se pripreme za novi porast slučajeva kovid-19, nakon što je zabeležen rekordan broj infekcija drugi dan zaredom, uprkos višenedeljnom zaključavanju u najvećem i drugim gradovima u zemlji, kako bi se zaustavilo širenje Delta soja.

„Na osnovu trenda i onog šta se dešava u poslednjih nekoliko dana, očekujem veći broj slučajeva u narednom periodu i samo želim da svi budu spremni za to“, saopštila je premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan u Sidneju, prenosi Rojters.

Sidnej je prijavio rekordnih 279 lokalnih slučajeva kovid-19 za poslednja 24 sata, u odnosu na prethodni rekord od 259 dan ranije, a australijska država Novi Južni Vels, čiji je on glavni grad, je zabeležila rekordan 291 slučaj, u odnosu na 262 dan ranije.

Još jedna osoba je umrla u poslednjem danu, čime je broj smrtnih slučajeva tokom poslednje epidemije porastao na 22, i svi su zabeleženi u Sidneju.

Zvaničnici u susednoj državi Viktoriji, koja je u četvrtak ušla u šesto zatvaranje od početka pandemije, ocenili su situaciju sa virusom kao “nebezbednu”, a zbog novog zaključavanja u roku od samo nekoliko nedelja, u glavnom gradu države Melburnu je izbio protest protiv strogih mera.

U Brizbejnu, glavnom gradu savezne države Kvinslend, vlasti su prijavile 10 novih slučajeva, u odnosu na 16 dan ranije, i dodale da se nadaju da će karantin biti ukinut u nedelju, kako je planirano.

Više od 60 odsto od 25 miliona australijskih građana danas je pod strogim merama zatvaranja kako bi se zaustavio najnoviji skok infekcija, uključujući i one iz tri najveća grada u zemlji, Sidneja, Melburna i Brizbejna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.