U trendu

Velika Britanija i EU ipak nastavljaju pregovore o trgovinskom sporazumu

Velika Britanija i Evropska unija saopštili su da nastavljaju pregovore o trgovinskom sporazumu za period posle Bregzita, koji je neophodno što pre postići kako bi bio izbegnut haos na graničnim prelazima 1. januara.

Britanski premijer Boris Džonson i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prethodno su 13. decembar odredili kao krajnji rok za kraj pregovora, bez obzira na ishod.

Medjutim, od toga su odstupili, navodeći da je „u ovom trenutku odgovorno preduzeti posebne napore“ jer je ulog preveliki i dodali da su pregovarački timovi danas nastavili razgovore u Briselu.

Džonson je rekao da su dve strane „i dalje veoma udaljene u nekim ključnim stvarima“, ali je dodao da „dok postoji život, ima i nade“ da će razgovori biti nastavljeni kako bi se videlo šta može da bude uradjeno.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozdravio je nastavak pregovora, rekavši da „treba sve učiniti da se dogovor učini mogućim“, ali je upozorio da sporazuma po svaku cenu neće biti.

Pregovori su u kritičnoj fazi jer se 31. decembra završava takozvani tranzicioni period posle Bregzita. Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU, a 31. decembra treba da napusti i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Ipak, manje od tri nedelje pre potpunog razlaza, za ključne aspekte budućeg odnosa Brisela i Londona i dalje nema rešenja.

Posle višemesečnih napetih pregovora, saglasnosti još nema oko tri pitanja, prava na ribolov, ravnopravnih uslova na tržištu u vezi sa standardima za izvoz u EU koje Britanci treba da ispune i oko načina rešavanja budućih sporova dve strane.

Ako dve strane ne postignu sporazum, 1. januara će preko noći biti uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.

Iako bi obe strane osetile posledice, većina ekonomista navodi da bi Velika Britanija bila teže pogodjena, bar kratkoročno, pošto sa EU obavlja gotovo polovinu trgovinske razmene.

Nova godina će doneti velike promene i ako dve strane postignu sporazum, pošto će biti uvedene uobičajene provere na granici EU i Velike Britanije.

Državljani EU više neće moći da žive i rade u Velikoj Britaniji bez vize, iako se to ne odnosi na više od tri miliona njih koji su sada u toj zemlji. Britanci više neće moći automatski da rade ili da se penzionišu u EU.

Ako bi bio postignut, države članice EU moraju jednoglasno da podrže trgovinski sporazum sa Londonom, koji treba da bude usvojen i u Evropskom parlamentu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.