U trendu

Veliki brat: Pentagon testira sistem za masovno nadgledanje

Ministarstvo odbrane SAD u šest američkih država testira sistem za masovno nadgledanje, koristeći eksperimentalne stratostate, piše list „Gardijan“.

Kompanija „Sijera Nevada korporejšen“ podnela je zahtev za „sprovođenje testiranja mreže iznad Južne Dakote, kako bi se organizovao snažan sistem za nadzor radi otkrivanja i sprečavanja trgovine drogom i pretnje unutrašnjoj bezbednosti“, saopštava britanski list, pozivajući se na dokumenta koja su dostavljena američkoj Federalnoj komisiji za komunikacije.

Komisija je odobrila testiranje u periodu od sredine jula do septembra ove godine.

Prema pisanju lista, u testiranju učestvuje do 25 bespilotnih letelica koje se nalaze u stratosferi na visini od oko 19 kilometara. Kada je reč o geografskom položaju, oni se nalaze iznad Južne Dakote, u određenim delovima Minesote, Ajove, Viskonsina i Misurija.

Letelice su opremljene visokotehnološkim radarskim sistemima, pomoću kojih je istovremeno moguće pratiti kretanje pojedinih prevoznih sredstava u bilo koje doba dana i u svim vremenskim uslovima.

Testiranja se vrše po nalogu Južne komande Oružanih snaga SAD, koja je odgovorna za reagovanje u vanrednim situacijama, prikupljanje podataka i saradnju u oblasti bezbednosti na Karibima, Centralnoj i Južnoj Americi.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.