U trendu

Venediktova: U mojoj sluzbi nije bilo kolaboracionizma

KIJEV – Bivši državni tužilac Ukrajine Irina Venediktova koju je razrešio predsednik Volodimir Zelenski kaže da prinvata smenu, ali ističe da u njenoj službi nije bilo kolaboracionista.

„Ovde u mojoj kancelariji ne možemo imati kolaboracionista. Takvi ljudi su samo oni koji rade na okupiranim teritorijima. Moja kancelarija nije okupirana teritorija“, rekla je Venediktova za Si-En-EN

Dodala je da je glavni prioritet njene kancelarije bio rad na problemima s krivičnim delima izdaje i kolaboracionizma, kao i da je njena služba bila vrlo transparentna u svom radu.

Na pitanje koji je stvarni razlog njene smene, Venediktova je rekla: „Znate da je moja pozicija politička. Bila sam 16. glavni tužilac u 30 godina istorije Ukrajine. To je realpolitika u Ukrajini. To je moj odgovor“.

Nakon što je novinar američke televizijske mreže insistirao na odgovoru na pitanje zbog čega ju je Zelenski smenio, rekla je da ne želi da o tome javno debatuje jer će Rusija to u protivnom da iskorisi.

„Predsednik je trenutno glavni. To je njegova strategija i taktika. Donosi odluke u skladu sa svojim stavovima“, dodala je Venediktova.

Ukrajinski parlament potvrdio je danas smenjivanje s funkcija šefa Službe državne bezbednosti (SBU) Ivana Bakanova i državnog tužioca Venediktove, dva dana nakon što ih je predsednik Volodimir Zelenski razrešio dužnosti zbog, kako je naveo, brojnih slučajeva saradnje zaposlenih u njihovim službama sa Rusijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.