U trendu

Vest Point neće kazniti kadetkinje zbog podignutih pesnica

Ugledna američka vojna akademija Vest Point (West Point) saopštila je da neće kazniti 16 kadetkinja afro-američkog porekla koje su se fotografisale s podignutom pesnicom.

Interna istraga pokazala je da studentkinje nisu prekršile pravila Ministarstva odbrane i vojske o zabrani politizacije vojske, a fotografija je nastala spontano, u cilju iskazivanja „jedinstva“ i „ponosa“ i nema političku konotaciju, navodi se u jučerašnjem saopštenju Vest Pointa.

Fotografiju 16 mladih žena u sivim uniformama mnogi su protumačili kao znak implicitne podrške crnačkom pokretu „Black Lives Matter“ (Crni životi su važni).

Studentkinje su se slikale u skladu s tradicijom uobičajenom na Vest Pointu, prema kojoj budući diplomci poziraju s ozbiljnim izrazima lica i okrenuti blago udesno, slično njihovim precima iz 19. veka.

Umesto podizanja sablje, devojke su se odlučile za podizanje pesnice, čime su izazvale burne reakcije na akademiji gde su u većini belci muškog pola.

Akademija Vest Point poznata je po mešovitoj rasnoj strukturi svojih studenata, koji potiču iz svih delova SAD.

Mnogi aktivni oficiri i bivši učesnici u ratovima osudili su postupak devojaka, smatrajući da je podignuta pesnica simbol crnog rasizma iz 60-tih godina, što je protivno vojnim pravilima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.