Video o kom se priča: Da li je masakr prelepi američki uspeh?

Jedan od najviralnijih videa proteklih dana na internetu je onaj na kojem Ilhan Omar, prva muslimanka članica Kongresa SAD, razljućuje republikanca Eliota Abramsa, koji je lagao o masakru u El Salvadoru, u koji su bili „upetljani“ američki vojnici.

Abrams, koji je 1991. godine osuđen jer je nezakonito prećutao informacije Kongresu o tzv. Iran-Kontra skandalu, ali ga je posle pomilovao Džordž Buš, tokom novog saslušanja potpuno je izgubio kontrolu kad je Omarova počela da ga ispituje o El Salvadoru.

Naime, 1982. godine, američki mediji su saznali za masakr koji je počinjen nad stotinama civila.

Zločin su počinile vladine snage u El Salvadoru, iste snage koje su podržali i obučili Amerikanci.

Abrams je tada svedočio da medijski natpisi nisu kredibilni, da je reč o propagandi gerile. Međutim, 11 godina kasnije izveštaji su potvrdili da je skoro hiljadu ljudi ubijeno u masakru, da su ga zaista počinile snage vlasti, a da su se neki od njih hvalili silovanjima devojčica.

Abrams je optužen da je prikrio istinu i o masakru, ali i o tome da su zločince obučili Amerikanci. Kako je trenutna situacija u Venecueli veoma teška, u Kongresu se raspravljalo o ulozi SAD u državnim udarima, s naglaskom na Latinsku Ameriku.

Zastupnica Ilhan Omar velika je kritičarka američkog mešanja u tamošnje prilike.

Na raspravu je tim povodom stigao i Abrams, koji je ranije događaje u El Salvadoru nazvao „prelepim uspehom“, a koji je trenutno na poziciji specijalnog američkog predstavnika za Venecuelu.

Zastupnica Ilhan Omar imala je šta da kaže o tome.

„Da ili ne — da li mislite da je masakr koji se desio dok smo bili na straži prelep uspeh“, jedno je od pitanja na koje Abrams nije imao odgovor.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.