U trendu

Vijesti: Ni rasprave ni skraćenja mandata

PODGORICA – Skupština Crne Gore trebalo bi danas da raspravlja o Predlogu predsednika države Mila Đukanovica za skracenje mandata Skupštini, bez mišljenja kljucnih odbora, ali sednice najverovatnije neće ni biti jer se sinoć parlamentarna većina saglasila da neće podržati dnevni red, potvrđeno je “Vijestima”.

To znaci da sednice nece ni biti, rekao je izvor.

Đukanovic je 23. septembra predložio skraćenje mandata sadašnjeg skupštinskog saziva, nakon što nije dao mandat za sastav vlade Miodragu Lekicu (Demos), koga je predložila stara parlamentarnog većina.

Ista većina juce je odbila da o inicijativi predsednika raspravlja na odvojenim sednicama Zakonodavnog i Odbora za politicki sistem i pravosuđe.

Oni su tvrdili da je Đukanović bio obavezan da dođe na sednice i obrazloži predlog, što on nije prihvatio.

Iz Kabineta predsednika juce su saopštili da je, kako se navodi, namera vecine od 30. avgusta 2020. godine da se onemogući rasprava u Skupštini o Predlogu odluke za skraćenje mandata parlamenta dobila jasan izraz na radnim telima.

U skupštinskoj proceduri je i predlog za razrešenje Đukanovica zbog kršenja Ustava jer nije pozvao sve partije na konsultacije oko mandatara.

Za danas je zakazan Kolegijum predsednika Skupštine, na kojem će se razmatrati mogućnost da se nastavi rasprava o smeni predsjednice Skupštine Danijele Đurović (SNP).

Poslanici Demokratskog fronta (uključujući i Pokret za promene), Demokrata, Demosa, Radnicke partije, Prave i Ujedinjene Crne Gore, podneli su u avgustu predlog za razrešenje predsednice Skupštine, tvrdeći da je prekršila Poslovnik.

Rasprava u Skupštini je pocela, ali je prekinuta kada je DF predložio da se stara većina dogovori oko formiranja vlade i da deo dih dogovora bude i skupštinsko rukovodstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar