U trendu

Vikar patrijarha RPC Kirila danas u Skoplju sa predstavnicima MPC-OA

SKOPLJE – Direktor Odeljenja za međunarodne odnose Ruske pravoslavne ckrve (RPC) i vikar patrijarha Moskovskog i cele Rusije Antonije boravi danas u nenajavljenoj poseti Makedonskoj pravoslavnoj crkvi – Ohridskoj Arhiepiskopiji (MPC-OA).

Kako saopšteno, on će se sastati sa arhiepiskopom ohridsko-makedonski Stefanom.

Mitropolit debarsko-kičevski Timotej rekao je sinoć da poseta mitropolita Antonija, koju nisu najavili ni MPC-OA ni RPC, nije slučajna, ali nije otkrio više detalja o razlozima i svrsi dolaska ruskog mitropolita.

„Susret nije slučajan. Videćemo šta će nam predstaviti. Nezahvalno je govoriti o bilo čemu pre sastanka“, rekao je vladika Timotej.

Poseta mitropolita Antonija dolazi u vreme kada MPC-OA čeka tomos Vaseljenske patrijaršije o autokefalnosti.

Kako prenosi skopski portal Alsat, bugarski mediji su, pozivajući se na crkvene izvore, uoči ove posete objavili da mitropolit Antonije u Skoplje dolazi da ubedi makedonske episkope da ne pregovaraju sa Vaseljenskom patrijaršijom i da budu pod okriljem RPC.

Tvrde i da je u decembru prošle godine u Sofiji mitropolit Antonije imao „tajni” sastanak sa bugarskim patrijarhom Neofitom, nakon čega je, kako ističu, Sinod BPC odlučio da prizna tomos SPC o autokefalnosti. MOC-OA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.