U trendu

Više od 1.000 migranata iz Meksika predalo se graničnim vlastima SAD

VAŠINGTON – Više od 1.000 migranata iz severnog Meksika predalo se graničnim vlastima SAD, nezadovoljni državnom politikom azila, i potreseni požarom u obližnjem migrantskom centru u Meniku, u kome je u ponedeljak poginilo više desetina ljudi.

Američka Agencija za carinu i zaštitu granice (CBP) saopštila je da procesuira više od 1.000 migranata koji su se predali u sredu u El Pasu u Teksasu, do kojeg se može doći peške iz meksičkog Siudad Huareza, prenosi Rojters.

U saopštenju kasnije u sredu, CBP je naveo da proteruje migrante prema ograničenju, poznatom kao „član 42“, koji je uveden za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa i koji se poziva na zakon o javnom zdravstvu iz 1944. godine, čiji je cilj sprečavanje širenja zaraznih bolesti.

Agencija je saopštila i da je u toku postupak udaljavanja i drugih migranata koji ne mogu da budu vraćeni u skladu sa tom merom.

Administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena je ove godine pokrenula upotrebu takozvane aplikacije CBP, koja bi tražiocima azila trebala da omogući da unesu lične podatke kao prvi korak u postupku traženja azila i da dobiju termin za podnošenje zahteva.

Tražioci azila od uvođenja aplikacije se žale na propuste, veliku potražnju i nedostatak termina.

Migranti sa kojima je Rojters razgovarao saopštili su da je nova aplikacija američke vlade, koja treba da pojednostavi proces, dovela do toga da se osećaju „ogorčeno i bespomoćno“.

Na društvenim mrežama u sredu je kružila lažna informacija da će migranti, koji se predaju na određenom mestu na granici, moći slobodno da pređu na teritoriju SAD, navodi Rojters.

Neki migranti su se sami vratili, plašeći se hapšenja, ali do kasnog popodneva stotine njih su formirale kordon duž čelične barijere na tlu SAD.

Više desetina migranata koje je Rojters intervjuisao reklo je da im je dosta svakodnevne diskriminacije i nasilja u Meksiku, a neki su saopštili da se plaše da ne dožive sličnu sudbinu kao 39 osoba koje su u ponedeljak poginule u požaru u meksičkom imigracionom centru u Siudad Huarezu, nedaleko od granice sa SAD.

Siudad Huarez, susedni grad El Pasa u Teksasu, jedan je od pograničnih punktova gde su „zaglavljeni“ mnogobrojni neevidentirani migranti koji traže utočište u SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.