U trendu

Više od 2.000 policajaca razmešteno u Jerusalimu povodom marša jevrejskih nacionalista

Više od 2.000 policajaca razmešteno je danas u Jerusalimu povodom marša jevrejskih nacionalista, koji planiraju da prođu kroz muslimanski kvart do jevrejskog kvarta i Zida plača u Starom gradu.

Bezbednost je pojačana u nastojanju da kontroverzni marš prođe bez nasilja u vreme pojačane napetosti i nepunu nedelju dana od stupanja na snagu prekida vatre u petodnevnom sukobu između izraelske vojske i Islamskog džihada u pojasu Gaze.

Policija je odlučila da hiljade učesnika marša idu tradicionalnom maršrutom kroz kapiju Damask u Starom gradu uprkos pojačanju izraelsko-palestinskog nasilja u protekloj godini.

Rano jutros su stotine Jevreja krenule na Brdo hrama u Jerusalimu, sveto i za Jevreje i za muslimane, koji ga zovu Uzvišeno utočište (Haram al-Šarif).

Palestinci posete Jevreja tom svetom mestu, na kome se nalazi džamija Al-Aksa, treća po značaju u islamu, smatraju provokativnim.

Danas je među posetiocima Brda hrama, nazvanog tako jer su se tamo nekada nalazili jevrejski hramovi, najmanje jedan član desničarske Vlade Izraela.

Izraelski zvaničnici marš nazivaju svečanom paradom iako učesnici skandiraju protiv Arapa. Pre dve godine tokom marša je izbilo nasilje koje je preraslo u 11-dnevni rat između Izraela i palestinskih ekstremista u pojasu Gaze.

Islamski ekstremistički Hamas, vladajući u Gazi, je ove godine pozvao Palestince da se suprotstave maršu.

Visoki zvaničnik jerusalimske policije Joram Segal rekao je novinarima da su vlasti odlučne da spreče nasilje, te da će policajci postupiti oštro prema svakom ko pokuša da remeti red i mir.

On je naveo da je ranije nerede izazivala manjina učesnika i da se sada neće tolerisati huškanje ili nasilje koje bi moglo da ugrozi učesnike i ljude koji žive u blizini.

Segal je rekao da se sarađuje sa liderima jevrejskih i palestinskih zajednica kako bi marš protekao mirno, te da su preventivno uhapšeni ljudi za koje se veruje da su planirali da izazovu nasilje.

Maršom se obaležava Dan Jerusalima koji slavi izraelsko osvajanje istočnog Jerusalimu u ratu 1967. godine.

Izrael smatra ceo Jerusalim svojim večnim glavnim gradom, ali aneksija istočnog dela, u kojem su najvažnija sveta mesta, nije međunarodno priznata.

Palestinci polažu pravo na istočni Jerusalim i planiraju da to bude glavni grad njihove buduće države.

Svake godine hiljade jevrejskih nacionalista učestvuje u maršu, mašući plavo belim izraelskim zastavama i pevajući.

Ove godine se marš održava u vreme najžešćih sukoba na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu u poslednje dve decenije.

Osim toga prošle nedelje je izbio sukob između Izraela i Islamskog džihada u pojasu Gaze, preteći da preraste u novi rat.

Hamas nije učestvovao u tom sukobu, ali ako neredi izbiju u Jerusalimu mogao bi se umešati.

Zvaničnik Hamasa Mušir al-Masri izjavio je da je „otpor spreman da štiti džamiju Al-Aksu i spreči judaizaciju Jerusalima“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.