Više od 210 mrtvih u napadima džihadista u Bagdadu

Najmanje 213 osoba poginulo je u dva samoubilačka napada džihadista iz Islamske države u Bagadu, saopštile su danas iračke vlasti novi bilans žrtava.

To je najsmrtonosniji napad u Bagdadu u poslednjih godinu dana i jedan od najtežih u Iraku.

Prvi napad se dogodio kada je eksplodirao automobil-bomba u gusto naseljenoj šiitskoj četvrti Karada, u jeku priprema za obeležavanje završetka svetog islamskog meseca Ramazana. Druga eksplozija dogodila se u istočnom delu Bagdada.

Odgovornost za napade preuzela je Islamska država, a mesto prve eksplozije obišao je u nedelju i irački premijer Hajder al-Abadi.

Napadi su usledili nedelju dana pošto su iračke snage proglasile da je oslobodjen grad Faludža, koji je bio pod kontrolom Islamske države.

Iračka vojska oslobodila je tokom prošle godine veći deo oblasti pod kontrolom džihadista, medju kojima i gradove Ramadi, Hit i Hutbu u provinciji Anbar, zapadno od Bagdada.

Islamska država poslednjih meseci pojačala je napade na civile u naseljenim oblastima daleko od linije fronta, a pod njenom kontrolom i dalje je grad Mosul i veći deo teritorije na severu i zapadu Iraka, kao i u susednoj Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.