U trendu

Više od 70 odsto građana HR podržava neradnu nedelju

ZAGREB – Nešto malo više od 70 odsto građana Hrvatske podržava predlog vlade o neradnoj nedelji, 25,8 anketiranih ne podržava Zakon o trgovini i radu nedeljom, dok njih 3,4 kaže da ne zna ili nije želelo da odgovori na pitanja iz ankete.

To je rezultat ankete koju je među građanima Hrvatske sprovela agencija Promocija plus za HRT. Anketa je sprovedena na uzorku od 1100 ispitanika.

Prema ovoj anketi, više od 50 posto ljudi smatra da je „nedelja dan za porodicu, a ne za trgovine“.

Stav da „u trgovinama većinom rade žene koje se zbog toga ne mogu posvetiti porodici“ – deli gotovo 18.5 posto ispitanika, dok 13 odsto anketiranih smatra da su „radnici premalo plaćeni za rad nedeljom“.

Među razlozima za ograničavanje rada nedeljom su: da trgovine stranih vlasnika u svojim zemljama ne rade, dok u Hrvatskoj rade, zatim podrška Crkvi, koja se protivi radu trgovina nedeljom, što smatra oko četiri posto ispitanih, mišljenje da je 16 nedelja godišnje sasvim dovoljno za sezonu i vreme oko praznika, kao i da se sve može kupiti u ostalim danima, a da su posledica rada nedeljom kriza porodice i veliki broj razvoda.

Kod onih koji ne podržavaju Zakon, a njih je 25.8 posto, prevladava mišljenje da u uslovima treba zapošljavati, a ne braniti da se radi. Dvadeset posto njih smatra da u tržišnoj ekonomiji zabrana rada nije prihvatljiva, a više od 12 posto anketiranih zamera mešanje Crkve, objavio je HRT.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar