U trendu

Više scenarija: Studija Bundesvera – raspad EU moguć

Evropska unija i zapadni poredak mogli bi da se uruše do 2040. godine, navodi se u internoj studiji nemačke vojske, u koji je magazin „Špigl“ imao uvid.

Nemačka vojska procenjuje da je raspad EU i zapadnog poretka u narednih nekoliko decenija moguća opcija.

U dokumentu na 102 stranice pod nazivom „Strateška perspektiva 2040“, koji je krajem februara usvojio vrh Ministarstva odbrane i od tada čuvan u tajnosti, Bundesver prvi put u istoriji razmatra kako bi društveni trendovi i međunarodni konflikti mogli da utiču na bezbednosnu politiku Nemačke narednih decenija, navodi „Špigl“.

Studija obrađuje šest mogućih scenarija od kojih najgori pod nazivom „EU u raspadu, a Nemačka u reaktivnom modu“ pretpostavlja mogućnost „višestruke konfrontacije“.

Prema ovoj projekciji, međunarodni poredak se urušava nakon „decenija nestabilnosti“, vrednosni sistemi gube svoj uticaj a globalizacija je zaustavljena, prenosi „Špigl“.

Kako se navodi, „proširenje Evropske unije je u velikoj meri napušteno“ kao ideja, a Uniju napuštaju još neke države.

„Evropa gubi svoju globalnu konkurentnost“, konstatovali su u studiji stratezi Bundesvera, obrazlažući tu varijantu.

Oni smatraju da je „sve neuređeniji, delom haotični i konfliktni svet dramatično promenio bezbednosno-političko okruženje Nemačke i Evrope“.

Prema drugom scenariju – „Zapad protiv Istoka“ – neke istočne države EU zamrzavaju evropske integracije, dok se druge „priključuju istočnom bloku“.

Još jedan od scenarija – „Multipolarna konkurencija“ – predviđa uspon ekstremizma dok se nekoliko partnera u EU približava političkom modelu Rusije.

Dokument ne navodi izričito nikakvu prognozu, ali svi scenariji su, kako zaključuju autori, „mogući do 2040. godine“, navodi „Špigl“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar