U trendu

Višković: Ne možete nas preglasavati

BANJALUKA – Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Narodnoj skupštini da je neko, preglasavajući srpskog clana Predsedništva BiH u vezi sa gradnjom Pelješkog mosta, imao cilj da izazove sukob, reagovanje i odmazdu Hrvatske, ali da je to predsedavajuci Predsedništva BiH Milorad Dodik pravovremeno prepoznao i podneo veto.

Ova njegova izjava o zaštiti vitalnog entitetskog interesa najviši je interes Srba. Ovo je prava stvar i ovim šaljemo poruku da je Narodna skupština mesto odlucivanja, a ne Predsjedništvo…Poruka je – Ne možete nas više preglasavati! To je ključ posebne sjednice, a ne sami most ili nešto drugo, jer ce preglasavanje biti nastavljeno ako sada ne kažemo jasno šta mislimo, poručio je Višković, prenosi RTRS.

Tokom skupštinske rasprave o predlogu odluke o potvrdivanju izjave srpskog clana Predsedništva BiH, prema kojoj je po vitalne interese Srpske veoma štetan zvanican stav BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sednici Predsedništva, Viškovic je rekao da Hrvatska ima pravo da gradi most na svojoj zemlji, ali da dozvoli nesmetan pristup BiH otvorenom moru.

Sporni zaključi Predsedništva podneseni su u momentu kada je izvedeno više od 70 miliona evra radova na Pelješkom mostu. To je projekat vrijedan 525 miliona evra, a vecinom ga finansira EU. I sada dva ostala clana Predsedništva žele to da bace u vodu i u zaključima pozivaju da se odmah obustave radovi…, naveo je Višković.

On je istakao da je stanje takvo da Hrvatska sigurno neće obustaviti radove, a pogotovo ne kada ih je već posetio premijer Kine, najjace ekonomije svijeta.

Da li je ovo zaštita vitalnog nacionalnog interesa Srba ili Hrvata? Ovo nema veze sa hrvatskim narodom, ponavljam ovo je više nego zaštita vitalnog interesa srpskog naroda, a pogotovo što su sporni zaključi doneseni dva sata posle potpisivanja sporazuma o gradnji mosta na Savi kod Gradiške. Ovde se igra igra i traži se da se izazove susedna zemlja da reaguje na te zakljucke, ili da se radovi na mostu na Savi otegnu u nedogled, objasnio je Viškovic.

Iskoristio je priliku da skrene pažnju i na nerešavanje pitanja granicnog prelaza u vezi sa mostom u Bratuncu, koji je izgradila Srbija 2017. godine, ocenivši da je to bruka je svih u BiH.

Srbija ga je izgradila svojim novcem, a mi ne možemo da imamo granični prelaz. Odgovor je da nemamo dovoljno novca, osim odobrenih oko 11 miliona KM, a granicni prelaz košta 14,5.

Fale 3,5 miliona KM i zato sam molio nadležne da uvedu izvođača radova, a da se u hodu reši ostatak novca, jer sada ne može zbog neformiranja Saveta ministara. Imam obecanja da će se tako postupati, rekao je Višković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.