U trendu

Višković: RS će donirati vakcine Federaciji BiH

BANJALUKA – Republika Srpska će određeni broj vakcina donirati Medicinskom fakultetu u Tuzli i Domu zdravlja u Mostaru, a pre svega lokalnim zajednicama u Federaciji BiH (FBiH), u kojima žive Srbi, najavio je premijer RS Radovan Višković.

U RS je u ponedeljak stiglo 240.000 kineskih vakcina Sinofarm i 50.000 ruskog Sputnjika V, a u BiH 40.000 doza Astrazeneke kao donacija Azerbejdžana.

Višković je rekao da će RS „načelno prihvatiti“ donaciju vakcina iz Azerbejdžana i da će celi kontingent ustupiti Federaciji BiH, prenosi Klix.ba.

Ukazao je da je do sada u Republiku Srpsku, bez ove pošiljke, stiglo oko 580.000 doza i najavio da se narednih dana očekuje još donacija.

„Narednih dana trebalo bi da stigne i 50.000 doza ruske vakcine Sputnjik V, druga doza, čime bi RS imala više od milion vakcina, što znači da bi u nekom narednom periodu moglo da se vakciniše 50 odsto građana“, rekao je Višković obraćajući se novinarima.

Federacija BiH još nema nijednu direktno nabavljenu vakcinu. Doze koje se koriste stigle su u okviru međunarodnog mehanizma Kovaks, kao pomoć Evropske unije ili donacija drugih država.

Federacija je nedavno saopštila da je kupila pola miliona doza kineske vakcine Sinofarm, ali nije pozato kada će te vakcine stići.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.