U trendu

Višković: Srpska obezbedila vakcine za masovnu imunizaciju

BANJALUKA – Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će masovnu imunizaciju stanovništva omogućiti kontingenti vakcina protiv virusa korona koji su pristigli u Srpsku, ali i novi, koji se očekuju.

Višković je rekao za Euro Blic da Republika Srpska ima na raspolaganju 80.000 kineskih vakcina Sinofarm.

„Pre toga je stiglo 25.000 ruskih vakcina. U međuvremenu je putem Kovaksa došlo 70.000. Očekujemo da putem Kovaksa stigne još oko 100.000 Fajzerovih vakcina, od kojih 33 odsto pripada Srpskoj. Treba da putem Kovaksa dobijemo i određenu količinu vakcina Astra Zeneka, a očekujemo da dobijemo potvrdu iz Rusije da dobijemo još bar 100.000 doza Sputnjika, kao i dodatnih 80.000 doza kineskih vakcina Sinofarm“, rekao je on.

Višković je dodao da će sve to omogućiti da Republika Srpska krene u masovniju vakcinaciju, prenosi RTRS.

On je naglasio da će Srpska u ovom krugu završiti vakcinaciju ljudi starijih od 65 godina, što znači da će uskoro potom moći da počne vakcinaciju svih ostalih građana.

Višković je svima koji su Srpsku kritikovali zbog vakcina poručio da je postignut ogroman uspeh kada se pogleda da mnogo veće ekonomije i dalje muku muče sa nabavkom vakcina.

„Mi smo se u početku oslonili na Kovaks sistem i zajedničku nabavku na nivou BiH i po ko zna koji put smo prevareni. Izgubili smo nekoliko meseci u toj prevari. Kada smo videli da smo obmanuti, Srpska je krenula svojim putem i uspela da obezbedi određeni broj vakcina od Rusije i Kine. To je bio i još je mukotrpan posao“, ocenio je Višković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar