U trendu

Visoki kineski zvaničnik predsedavao sastankom BRIKS-a

Direktor Kancelarije komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) Jang Điječi predsedavao je 12. sastankom savetnika za nacionalnu bezbednost i visokih predstavnika zemalja BRIKS-a za nacionalnu bezbednost putem video veze, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Na sastanku održanom u sredu, Jang, koji je takođe član Politbiroa Centralnog komiteta KP Kine, rekao je da je, suočavajući se sa različitim rizicima i izazovima, Inicijativa za globalnu bezbednost koju je predložila Kina pružila kinesku mudrost u rešavanju trenutne dileme globalne bezbednosti i važnu smernicu za izgradnju sveta trajnog mira i univerzalne bezbednosti.

Jang je rekao da je BRIKS, organizacija koja okuplja Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku,  rođen u istorijskoj plimi kolektivnog uspona rastućih tržišta i zemalja u razvoju i predstavlja pravac evolucije i prilagođavanja svetskog obrasca i međunarodnog poretka. On je pozvao pet zemalja da prate trend vremena, odgovore na promene vremena i unesu više stabilnosti i pozitivne energije u turbulentnu međunarodnu situaciju.

On je takođe pozvao zemlje BRIKS-a da praktikuju pravi multilateralizam, da se na koordinisan način bave tradicionalnim i netradicionalnim bezbednosnim pretnjama, zalažu se za solidarnost i koordiniraju bezbednost i razvoj kako bi se ostvarila „zajednička, sveobuhvatna, kooperativna i održiva bezbednost“.

Na sastanku je razmotren rad radne grupe za borbu protiv terorizma i sajber bezbednost, dogovoreno je zajedničko promovisanje planova i mapa puta za međunarodnu saradnju u borbi protiv terorizma i sajber bezbednosti i podržavanje centralne koordinacione uloge Ujedinjenih nacija u globalnoj borbi protiv terorizma.  Pored toga, sastanak je takođe pozvao na inkluzivniji, reprezentativniji i demokratskiji globalni sistem upravljanja internetom.

Sastanku su prisustvovali ministar u predsedništvu Južne Afrike Mondli Gungubele, ministar za institucionalnu bezbednost Brazila Augusto Heleno, sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev i savetnik za nacionalnu bezbednost Indije Ajit Doval.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar