U trendu

VK: Predlog zakona o dezinformacijama ugrozava slobodu govora

ISTANBUL – Predlog zakona o „dezinformacijama“ koji je predložila Turska, ugrožava slobodu govora i mogao bi dodatno da našteti novinarstvu uoči izbora sledeće godine, saopštila je danas Venecijanska komisija i pozvala turski parlament da odbaci predlog.

Kako se navodi, zatvorske kazne, kao i druge posledice nacrta zakona bile bi nesrazmerne njenim ciljevima i mogle bi da dovedu do „arbitrarnog ograničenja slobode izražavanja“, preneo je Rojters.

Vlada predsednika Redžepa Tajipa Erdogana kaže da će se ovaj zakon baviti dezinformacijama u štampi i na društvenim mrežama.

Vladajuća partija i saveznici imaju većinu u parlamentu i očekuje se da će zakon da usvoje već ove nedelje, navodi britanska agencija.

Kritičari, uključujući opozicione stranke i novinarske grupe, prvenstveno su zabrinuti zbog člana u kojem se navodi da će se oni koji šire lažne informacije o bezbednosti Turske, a kako bi stvorili strah i remetili javni red, suočiti sa jednom do tri godine zatvora.

„Venecijanska komisija je posebno zabrinuta zbog potencijalnih posledica takve odredbe, naime, zastrašujućih efekata i povećane autocenzure, ne samo zbog predstojećih izbora u junu 2023. godine“, navodi se saopštenju.

Navodi se da nacrt zakona „predstavlja mešanje u slobodu izražavanja“ koju štiti Evropski sud za ljudska prava (EC HR).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar