U trendu

Vlada CG: Podrška Brisela za program reformi u CG

BRISEL/PODGORICA – Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić je na sastanku ministara spoljnih i evropskih poslova Evropske unije u Briselu dobio podršku za program ekonomskih reformi „Evropa sad“ i investicioni program “Crna Gora odmah”, saopšteno je iz vlade.

Krivokapić prisustvovao radnom doručku ministara GAC-a u organizaciji austrijske ministarke za Evropu i Ustav Karoline Edtštadler

Navodi se da je tema susreta bilo upoznavanje EU ministara, u čijoj je nadležnosti proširenje, sa intenzivnim aktivnostima koje Crna Gora preduzima na putu EU integracija.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji napisao je na Tviteru da je sa Krivokapićem imao dobru razmenu mišljenja, ali i na neformalnom sastanku sa ministrima EU.

„Razgovaralo se o reformama koje su potrebne da bi Crna Gora napredovala u procesu pridruživanja, kao i o implementaciji Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan“, napisao je Varhelji.

Premijer Krivokapić je, navodi se, sagovornike informisao o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori, posebno u kontekstu evropskih integracija koje su magistralni strateški i vanjskopolitički prioritet nove vlade.

„Kao kredibilna članica NATO-a, želimo da poziciju u Alijansi upotrebimo za snažniji politički dijalog na nivou Evropske unije. Vlada je odlučna da sve raspoložive kapacitete stavi na raspolaganje ispunjenju cilja, odnosno punopravnog članstva u Uniji. Proces pristupanja za nas je period rada na unutrašnjim reformama i snaženju naših institucija. Uprkos činjenici da pregovori traju devet godina, zbog deficita političke volje naših prethodnika da ubrzaju proces, mi u Crnoj Gori imamo veoma visok nivo podrške građana evropskoj integraciji, a on je porastao za preko 10 odsto nakon izbora nove vlade“, kazao je premijer.

Navodi se da su ministri pohvalili vladine napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponovili da u potpunosti podržavaju integraciju Crne Gore u EU.

“Afirmativno je ocenjen i pažljiv odnos Crne Gore kada su u pitanju dobrosusedski odnosi i potpuna spoljno-politička usklađenost sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Na sastanku je ocenjeno da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, te da i zemlje kandidati jednako kao države članice moraju dati svoj doprinos očuvanju vrednosti ujedinjene Evrope i daljem snaženju Evropske unije”, saopšteno je iz crnogorske vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.