U trendu

Vlada Čilea pristala na referendum o Ustavu, berza skočila

SANTJAGO – Čileanska berza je postigla najveći dnevni porast u poslednjih 11 godina, nakon što su se zakonodavci u petak dogovorili za održavanje referenduma o zameni nacionalnog ustava iz doba diktature generala Augusta Pinočea, priklanjajući se demonstrantima besnim zbog nejednakosti i socijalne nepravde.

Dogovor, postignut u ranim jutarnjim časovima, takođe je ojačao čileanski pesos nakon njegovog pada ranije ove nedelje na istorijski minimum, prenosi Rojters.

Protesti već mesec dana besne u ovoj zemlji Južne Amerike, nekada najstabilnijoj ekonomiji regiona. Neredi, paljevine i pljačke paralizovali su Santjago, grad od šest miliona stanovnika, blokirajući njegov autobuski i metro sistem.

Nemiri su naneli milijarde štete i privatnom biznisu i javnoj infrastrukturi. Više od 20 ljudi je poginulo u neredima.

Čileanski ustav datira iz vremena vojne diktature generala Augusta Pinočea (1973-1990), a mnogi Čileanci kažu da je to bilo podmirivanje u korist bogatih.

Biračima u aprilu 2020. biće postavljeno pitanje da li prihvataju ideju o novom ustavu i da li trenutni zakonodavci treba da budu u komisiji koja će izraditi novi najviši akt.

Dvostrani „Sporazum za mir i novi ustav“, potpisan nakon intenzivnih pregovora, poziva na „opređeljenje za ponovno uspostavljanje mira i javnog reda u Čileu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar