U trendu

Vlada HR je mogla da spreči da Komšić bude izabran

ZAGREB – Hrvatski predsednik Zoran Milanović tvrdi da je vlada premijera Andreja Plenkovića propustila da se snažnije postavili prema i preglasavanju Hrvata u BiH, čime bi se sprečilo da Željko Komšić bude ponovno prevarom izabran za hrvatskog člana Predsedništva BiH glasovima bošnjačkih birača.

„Zamislite da je hrvatska vlada agresivno, ne histerično, rekla da se to tako ne može raditi. Znate gde bismo sada bili. Komšić više ne bi bio član Predsedništva. Ne bi se ni kandidovao. Mi bismo to izborili“, rekao je Milanović u intervjuu za Radio-televiziju HercegBosne.

Komšić je na opštim izborima u BiH u oktobru po četvrti put izabran glasovima uglavnom Bošnjaka za hrvatskog člana Predsedništva, zbog čega su ga hrvatske stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor BiH proglasile nepoželjnom osobom u sredinama u kojima su na vlasti.

Za Milanovića je „posebna uvreda“ i „bezobrazluk“ činjenica da se, kako kaže, Komšić nameće Hrvatima kao manje brojnom konstitutivnom narodu, što izaziva probleme i zagađuje hrvatsko-bošnjačke odnose.

„To je nesretno rešenje. Ono izaziva žuč. Osećaj nepravde. Želju za revanšom“, naveo je Milanović, prenela je Hina.

Dodao je da je Komšić kao predstavnik s bivšim bošnjačkim članom Predsedništva BiH pisao pismo zvaničnicima EU u Briselu zahtevajući da zaustave izgradnju Pelješkog mosta.

„Ti ideš protiv nečega što je i tvoj interes. Koja pakost, obesno parničenje“, dodao je.

Upitan o odluci visokog međunarodnog predstavnika Kristijana Šmita, koji je nakon zatvaranja birališta u BiH nametnuo izmene Izbornog zakona BiH i na taj način sprečeno da kvalifikovanu većinu hrvatskoga kluba u gornjem nacionalno koncipiranome Domu naroda izaberu brojniji Bošnjaci, predsednik je rekao da je, kako navodi, morao da spreči travestiju prema Hrvatima u BiH.

„TrebaLo je sasvim da poništi travestiju, ustvari sodomiju da Hrvatima predstavnike biraju drugi. To je sačuvano. To je trebalo da bude njegov (Šmitov) posao. Nije proveo presudu Ljubić“, rekao je Milanović.

Najavio je kako će se nastaviti da se zauzimati da Oružane snage Hrvatske budu predstavljene u mirovnoj misiji Althea EUFOR-a iako se tome protive pojedine evropske zemlje i deo bošnjačke javnosti.

„Kako se hrvatska država postavi, tako će biti“, rekao je i ocenio da u toj misiji učestvuju vojnici iz Turske, koja nije članica EU.

Smatra političkom manipulacijom ocene udruženja Majki Srebrenice i Žepe koje su se tome usprotivile i koje Hrvatsku nazivaju agresorom, dok su, kako kaže, pre samo šest godina u Kninu njihove predstavnice hvalile Hrvatsku da je spasila Bosnu i Hercegovinu i sprečila ponavljanje genocida na području Bihaća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.