U trendu

Vlada Irana nije potvrdila ukidanje policije za moral

TEHERAN – Vlada Irana nije potvrdila da je tzv. policija za moral ukinuta nakon nakon što je državni tužilac Irana Mohamed Džafar sugerisao da je ona raspuštena, dok su iranski mediji preneli da je njegova izjava „pogrešno protumačena“.

„Policija za moral nema ništa sa pravosudnim sistemom i ukinuta je“, rekao je Montazeri u subotu uveče, prenosi Bi-Bi-Si.

Montazeri je rekao da parlament i pravosuđe razmatraju treba li promeniti zakon koji zahteva od žena da nose hidžab u javnosti, prenela je poluzvanična novinska agencija ISNA.

Dodao je da će se rezultati znati za nekoliko nedelja.

Nakon što su Bi-Bi-Si i drugi strani mediji preneli izjavu državnog tužioca, neki iranski državni mediji negirali su da je policija za moral raspuštena.

Državni TV kanal na arapskom jeziku Al-Alam izvestio je da su neki „pokušali da pogrešno protumače“ ono što je rekao državni tužilac.

„Najviše što se može razumeti iz primedbi Mohameda Džafara Montazerija jeste da patrole moralne policije nisu bile povezane sa pravosuđem od svog nastanka“, ocenila je konzervativna medijska kuća Student Nevs Netvork (SNN) i naglasila da je nošenje hidžaba „i dalje zakon u Iranu“.

Međutim, reformistički list Šark saopštio je da se obratio kancelariji za odnose s javnošću teheranske policije, ali da su zvaničnici izbegli da odgovore na pitanje o raspuštanju policije.

Iranski ministar spoljnih poslova Husein Amir Abdolahijan tokom posete Srbiji, a odgovarajući na pitanja novinara nije ni potvrdio ni demantovao Montazerijevu izjavu.

„U Iranu se sve dobro kreće u okviru demokratije i slobode“, rekao je on Abdolahijan, prenosi Bi-Bi-Si.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar