U trendu

Vlada Italije nastavlja sa minimalnom podrškom

RIM – Vlada italijanskog premijera Džepe Kontea, preživela je glasanje u oba doma parlamenta, Kamera i Senat, a podrška u Senatu je bila minimalna, piše onlajn novina “Fanpejdz”.

Senat je podržao aktuelnu vladu zahvaljujući tome što su članovi stranke “Italija Viva”, Matea Rencija, koji je izazavo krizu, odlučili da prilikom glasanja budu uzdržani.

“Za” su glasala i dva člana desne stranke “Forza Italija”, koji su odmah nakon glasanja izbačeni iz stranke jer nisu poštovali dogovorenu politiku partije.

Vlada moze da nastavi da radi, ali ukoliko premijer ne uspe, u narednih nekoliko dana, da ojača vladajuću koalciju stranaka levog centra, svaki put prilikom glasanja o merama vlade rizikuje nepoverenje.

Kako list piše, premijer će referisati predsedniku Republike Serđu Matareli šta i kako namerava da uradi da bi ojjačao koaliciju, ali i koje su mu naredne mere.

Premijer Konte je najavio da će vlada odmah usvojiti novi paket mera pomoći firmama koje su najviše pogođene ekonomskom krizom koja je posledica zdravstvene i da će nastaviti da razrađuje “Plan obnove”, način raspodele i potrošnje 209 milijardi evra koje je Italija dobila od Evropske unije kako bi se oporavalia od posledica zdravstveno-ekonomske krize.

Istovremeno lideri dve najjače opozicione stranke desnog centra “Liga”, Mateo Salvini, i “Frateli d’Italija”, Đorđe Meloni zatražili su da razgovaraju sa predsednikom Republike, jer su nezadovoljni ishodm glasanja o poverenju vladi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.