U trendu

Vlada Kube povukla akreditacije novinarima španske agencije EFE

MADRID – Kubanska vlada povukla je akreditacije petorici novinara španske novinske agencije EFE, uoči zabranjenog protestnog marša opozicionih grupa koji je planiran za ponedeljak, saopštila je danas agencija EFE.

Kako se navodi u saopštenju, vlasti su pozvale trojicu urednika, fotografa i televizijskog snimatelja da ih obaveste o ovoj odluci, prenosi agencija Rojters.

Dodaje se da nije jasno da li je ova mera privremena ili trajna, a kubanska vlada nije navela razlog za povlačenje akreditacija španskih novinara.

Britanska agencija navodi da kubanska ambasada u Madridu nije odgovorila na pozive koje je agencija uputila ambasadi za komentar.

Španska agencija ukazuje da je pres akreditacija još jednom novinaru EFE povučena pre mesec dana, što znači da agencija trenutno nema akreditovanih novinara na ostrvu.

Opozicione grupe na Kubi pozvale su na protestni marš u ponedeljak kako bi zahtevali veće političke slobode i oslobađanje zatvorenih aktivista, podseća Rojters.

Vlada predsednika Migela Dijaz-Kanela zabranila je protestni marš u ponedeljak, ocenjujući da je to deo kampanje destabilizacije iz Sjedinjenih Američkih Država.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.