U trendu

Vlada RS pripremila odluku o prekidu odnosa sa Amerikancima i Britancima

PRNJAVOR – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je vlada Republike Srpske spremila odluku o tome da predstavnici RS prekidaju odnose sa predstavnicima ambasada SAD i Britanije, jer podržavaju nelegitimno izabrane inostrane predstavnike u BiH.

Dodik je podsetio da su ove zemlje u sastavu NATO snaga bacale osiromašeni uranijum na RS i Srbiju, prenela je Srna.

„To je naš odnos prema tim zlotvorima koji su spremni da bacaju osiromašeni uranijum, ne ubijajući samo aktere tih sukoba, nego i decu koja tek treba da se rode. Mi to gledamo na Univerzitetskom kliničkom centru, decu koja dolaze sa bombardovanih područja koja imaju neizlečive bolesti“, rekao je Dodik novinarima u Prnjavoru.

On je podsetio da nikada niko nije odgovarao za nedela i bombardovanje Srpske i Srbije osiromašenim uranijumom.

„Zato što su Amerikanci naterali zemlje i Haški sud da ne procesuira zlotvore koji su to činili, ali moramo da se borimo da se zna istina. Oni su bacili enormnu količinu osiromašenog uranijuma na prostor Republike Srpske i Srbije“, istakao je Dodik.

Govoreći o Međunarodnom sudu u Hagu i odluci o raspisivanju poternice za predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, Dodik je naveo da je ta odluka pozdravljena u SAD, iako Amerikanci nisu potpisnici Rimskog statuta, te nemaju obavezu izručenja svojih državljana.

„Oni sebe izuzimaju iz bilo kakve odgovornosti. Oni su sprečavali da se podižu tužbe i da bilo ko odgovara, a bacivši osiromašeni uranijum kontaminirali ste ovaj prostor za narednih 100 godina“, poručio je Dodik.

Govoreći o predstavnicima SAD i Velike Britanije u BiH, Dodik je naveo da oni ne prestaju sa pokušajima uređivanja društva u BiH nametanja rešenja, te istakao da su Amerikanci i Britanci negativno i neprijateljski nastrojeni prema Srbima.

„Ono što oni pričaju da su za Republiku Srpsku je laž. Jesu na rečima, a sve čine da ona nestane. Republika Srpska nema obavezu prema njima. To nije jednostavno i lako. Oni podržavaju (Kristijana) Šmita koji nije imenovan u skladu sa pravilima i nije ga potvrdio Savet bezbednosti, a tvrde da je legalan“, istakao je Dodik.

On je podsetio i na način delovanja stranaca, kao što je uradio i šef diplomatije EU Žozep Borelj, koji je saopštenje predstavio kao zvaničan i konačan dokument nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija.

„Šta to znači? Da se ja pojavim bilo gde i oni daju saopštenje da Republika Srpska više ne postoji i to moramo da prihvatimo. Te stvari se moraju raščistiti“, napomenuo je Dodik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar