U trendu

Vlade Nemacke i Francuske odlozile susret do januara

BERLIN/PARIS – Vlade Nemačke i Francuske odložile su do januara susret koji je bio planiran za sledeću sedmicu, saopštili su zvaničnici, navodeći da je razlog za odlaganje nesaglasnost dve strane u vezi sa energetskim i odbrambenim pitanjima.

Portparol nemačke vlade izjavio je na brifingu za novinare da je susret odložen da bi dve strane u međuvremenu postigle sporazum o spornim pitanjima.

Francuski zvaničnici su naveli da je do neslaganja Berlina i Pariza došlo posle jednostranih poteza Nemačke, uključujući paket od 200 milijardi evra pomoći građanima za plaćanje energenata tokom zime, jer, kaže zvanični Pariz, nemaju sve evropske zemlje mogućnost da na taj način pomognu svom stanovništvu.
Pariz se suprotstavio inicijativi nemačkog kancelara Olafa Šolca i Španije za izgradnju novog gasovoda preko Pirineja koji bi nadomestio isporuke gasa iz Rusije.

Francuska se takođe protivi nemačkim nastojanjima da nabavlja sisteme za vazdušnu odbranu u SAD, umesto od evropskih partnera, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar