U trendu

Vlasnik Face tv opleo po reisu Kavazoviću – Haram ti bilo

SARAJEVO – Poslednjeg dana Ramazana iz Islamske zajednice BiH ukazano je na praksu da pojedine televizijske kuće ubiru i distribuiraju zekat (novac koji se izdvaja u dobrotvorne svrhe) među kojima je prozvana i Face TV, što je naišlo na oštru reakciju osnivača i vlasnika te televizije Senada Hadžifejzovića, koji je reis-ul-ulemi Huseinu Kavozoviću poručio – „haram ti bilo“.

Hadžifejzović je, naime, poglavaru muslimana u BiH poručio da je „izrekao nešto nedozvoljeno, zbog čega bi trebalo da bude kažnjem“ optuživši tu televiziju da ubira i distribuira zekat.

Islamska zajednica u BiH saopštila je da su organizacije, pojedinci, pa čak i televizije, „kakav je nedavni slučaj Face TV-a, uzele sebi za pravo da ubira i distribuiraju zekat“, pojasnivši da se prema islamskom učenju zekat može uplaćivati samo u za to posebno određeni fond (Bejtul-mal).

U video obraćanju Hadžifejzović je Kavazoviću poručio ta je lažno optužio njegovu televiziju i to, kako je naveo, samo zato što je jedna žena odlučila da preko Facea javno i transparentno podeli svoj novac namenjen obrazovanju mladih, najugroženijima, borcima, deci, bolesnima o čijoj sudbini je taj mediji prethodno izveštavao.

Hadžifejzović je u poruci objasnio da se radi o, kako je naveo, gospođi kojoj je taj medij ispunio želju da svoj novac javno da u dobrotvorne svrhe, te da je ona nakon toga odmah otišla u bolnicu na operaciju.

Obraćajući se Kavazoviću na „ti“, Hadžifejzović je upitao znali poglavar zašto vernici dobrotvorni novac radije daju pojedincima, a ne uplaćuju ga Islamskoj zajednici i da li je Rijaset ikada javno objavio koliko je novca „ubrao“ od zekata, kao i kome ga je podelio.

Poručivši da je Kavazović optužbama upućenim Face televiziji zapravo optužio dobronammerne muslimane, Hadžifejzović mu je odgovorio i da se takvim optužbama poglavar IZ u BiH dan uoči Bajrama „ogrešio o decu postače, njihove očeve i njihove majke, haram ti bilo…“, preneo je sarajevski portal Klix.

Upitao ga je i zašto je baš od svih “sumnjivih” prozvao samo Face televiziju.

„Nikada nisi imenom osobe, nazivom firme i stranke prozvao nijednog, pa ni presuđenog za mito, korupciju, i pljačku naroda! Tvog naroda, kojeg treba da miriš, smiriš i pomiriš! Tvog naroda koji svoju rođenu decu šalje u Hidžru, bekstvo, prinudno preseljenje na Zapad“, naveo je Hadžifejzović, uz pitanje Kavazoviću od kota i zbog čega oni beže, te šta je poglavar učinio da bi ih zaustavio.

Vlasnik Face televizije pozvao je Kavazovića da u petak dođe u emisiju te televizije „CD“ da, kako kaže, rasprave „šta je istina a šta laž, šta zekat a šta sadaka (milostinja), šta je vera, a šta politika“.

„Ako ne dođeš (a nikada nisi došao u moju emisiju iako te producentkinje godinama pozivaju) onda gledaj CD u petak da vidiš šta je istina a šta potvora! Gledaj emisiju (vidim da je pažljivo analiziraš) zajedno sa svojim savetnicima iz Islamske zajednice i sa svojim stranačkim šefovima, ‘fanovima Ramazana. Haram ti bilo. Ipak, molim dragog Boga da ti olakša, nije ti lako biti između vere i politike, naroda i vladara, vladara i Boga“, poručio je Hadžifejzović reisu Kavazoviću.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar