Vlasti Bangladeša poslale još jednu grupu izbeglica Rohindža na udaljeno ostrvo

Zvaničnici Bangladeša su danas poslali i drugu grupu izbeglica, pripadnika muslimanskog naroda Rohindža, na izolovano ostrvo u Bengalskom zalivu, uprkos pozivima grupa za zaštitu ljudskih prava da obustave taj proces.

Više od 30 autobusa povezlo je oko 1.500 izbeglica ka ostrvu Basan Čar, gde bi posle noćenja u privremenom skloništu trebalo da stignu sutra oko podneva, navele su vlasti.

Kabinet premijera Bangladeša saopštio je da su izbeglice dobrovoljno napustile kamp u kojem su bile i da na njih nije vršen pritisak.

Medjutim, nekoliko grupa aktivista navelo je da su neke izbeglice primorane da idu na ostrvo, udaljeno 34 kilometara od kopna.

Ostrvo se pojavilo pre 20 godina i do sada nije bilo naseljeno. Jake monsunske kiše su česte na ostrvu, gde su izgradjeni nasipi za zaštitu od poplava, kuće, bolnice i džamije, po ceni od oko 112 miliona dolara.

Objekti na ostrvu mogu da prime 100.000 ljudi, što je samo deo od milion pripadnika naroda Rohindža, koji su pobegli od nasilja u Mjanmaru i sada žive u prepunim kampovima za izbeglice.

Prva grupa od 1.642 izbeglice prebačena je na ostrvo Basan Čar 4. decembra, takodje uz protivljenje boraca za ljudska prava.

Humanitarne grupe se protive premeštanju izbeglica na ostrvo otkako je to predloženo 2015. godine, strahujući da bi jaka oluja mogla da ugrozi hiljade života.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.