U trendu

Vlasti SAD upozorile na opasnost od mogućeg domaćeg terorizma

Ministarstvo bezbednosti SAD izdalo je danas hitno upozorenje na opasnost od mogućeg domaćeg terorizma, odnosno nasilja protivnika administracije novog američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Vlasti nisu navele konkretnu pretnju, ali su ukazale na „atmosferu povećane pretnje širom SAD“ za koju veruju da će „opstajati“ u narednim nedeljama.

Ministarstvo bezbednosti je navelo da se pre izdavanja upozorenja konsultovalo sa bezbednosim i obaveštajnim agencijama o mogućnosti domaćeg nasilnog ekstremizma.

„Informacije ukazuju da bi neki ideološki motivisani nasilni ekstremisti, koji imaju primedbe na ispoljavanje autoriteta vlasti i na prenos vlasti u Beloj kući, mogli da nastave s mobilizacijom radi podsticanja na nasilje ili nasilnih akata“, navodi se u upozorenju.

Bajdenova administracija se tim upozorenjem suštinski uključuje u debatu o tome kako opisati ili okarakterisati dela motivisana političkom ideologijom, nagoveštavajući da nasilje sa ciljem poništavanja izbornih rezultata vidi kao terorizam.

Vlasti su izdale upozorenje u vreme napete atmosfere, tri nedelje posle upada pristalica doskorašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa u Kongres SAD, nezadovoljnih ishodom izbora.

Ministarstvo bezbednosti je pomenulo i nasilne pobune prethodnih dana, što je očigledno aluzija na dogadjaje povezane s anarhističkim grupama u Portlandu, u saveznoj državi Oregon.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.