U trendu

Vlasti Zaporoske oblasti predlazu rezim tisine oko nuklearke

SIMFEROPOLJ – Član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavio je da je potrebno proglasiti režim tišine oko nukelarne elektrane Zaporožje, koja je, kako tvrdi, stalno na udaru ukrajinske vojske.

Rogov je za RIA Novosti ocenio da rukovodstvo UN i šefovi diplomatije EU ne treba da govore o demilitarizaciji, već o uvođenju režima tišine i da predvide najteže sankcije za granatiranje nuklearnih elektrana.

„To bi otreznilo ukrajinske nacionaliste koji ucenjuju i granatiranjem dovode u opasnost ceo svet od nuklearne katastrofe“, rekao je Rogov.

Ranije je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasil Nebenzja upozorio da će demilitarizacija Zaporoške nuklearne elektrane, što je predložio generalni sekretar UN, tu nuklearku učiniti ranjivijom.

Istovremeno, šef diplomatije EU Žozep Borel izjavio je da podržava stvaranje zone oko elektrane u kojoj bi bile zabranjene oružane snage.

Nukelarna elektrana Zaporožje nalazi se na levoj obali Dnjepra, pored Energodara.

Ima šest blokova i najveća je i najmoćnija nuklearna elektrana u Evropi. Od marta je pod kontolom ruskih snaga, a Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je isticalo da je to neophodno kako bi bilo sprečeno curenje radioaktivnih materijala.

Rusija tvrdi da su od početka ovog meseca Oružane snage Ukrajine pojačale granatiranje nuklearke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar