U trendu

VOA: Visoki zvaničnik kineske vlade u Australiji – znak popuštanja napetosti

VAŠINGTON – Poseta Ma Džaosua, najvišeg zvaničnika kineske vlade koji je posetio Australiju u poslednjih šest godina, najnoviji znak da se diplomatske veze između Kanbere i Pekinga smiruju nakon godina trvenja.

Ta poseta zamenika kineskog ministra spoljnih poslova usledila je u trenutku kada su se dve zemlje saglasile da reše spor oko uvoza australijskog ječma, javlja Glas Amerike.

Ma če tokom dana razgovarati sa zvaničnicima australijske vlade.

To je prva poseta nekog visokog kineskog zvaničnika otkako su bilateralni odnosi počeli da se pogoršavaju 2017. godine, zbog sve veće zabrinutosti zbog navodnog kineskog mešanja u unutrašnje poslove Australije.

Usledila su dodatna neslaganja oko Tajvana, slobode plovidbe u spornom Južnom kineskom moru i porekla koronavirusa. Peking je takođe uveo niz ograničenja na australijski izvoz.

Kina je u maju 2020. uvela velike carine na australijski ječam u trajanju od pet godina, poremetivši trgovinu vrednu milijardu dolara godišnje.

Dejvid Olsen, nacionalni predsednik Poslovnog saveta Australije i Kine rekao je za australijski javni servis da Maova poseta pokazuje promenu u kineskoj spoljnoj politici.

„Mislim da je jasno da strategije koje je Kina usvojila u poslednje vreme protiv Australije nisu funkcionisale i to je u kombinaciji sa, znate, prilično neprijateljskim okruženjem za Kinu u ovom trenutku, navelo Kinu da ponovo razmisli o svojim prioritetima“, rekao je Olsen.

„Ona želi da razgovara sa svetom. Želi da se ponovo otvori. Njoj je to potrebno sa ekonomske tačke gledišta“, dodao je on.

Maova poseta poklapa se sa pristankom Australije da odustane od žalbe Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv kineskih kaznenih carina na australijski ječam, koje je Peking pristao da preispita.

Zvaničnici u Kanberi rekli su da su uvereni da će Kina poništiti tarife tokom tromesečne procene.

„Želim da razjasnim da, ako ovaj sporazum bude uspešan u obezbeđivanju puta za ukidanje dažbina na ječam, australijska vlada bi očekivala da se sličan proces sledi u vezi sa trgovinskim barijerama koje postoje za australijsko vino“, rekla je šefica australijske diplomatije pitanja Peni Vong.

Kina je daleko najveći trgovinski partner Australije. Kineska tražnja za prirodnim resursima, pre svega rudom gvožđa – ključnim sastojkom u proizvodnji čelika – poduprla je nedavni prosperitet Australije.

Australijska vlada levog centra – izabrana u maju 2022. – načinila je organizovani napor da bi ublažila napetosti sa Pekingom. Analitičari kažu da je sastanak premijera Entonija Albanezea i kineskog predsednika Si Đinpinga na marginama samita G-20 u Indoneziji prošlog novembra bio katalizator za bolje odnose, prenosi Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.