U trendu

Vodeći kandidat za kancelara Nemačke obećava različitost

Vodeći kandidat za naslednika Angele Merkel na mestu kancelara – šefa vlade Nemačke, obećao je danas da će različitost naglasiti tokom predizborne kampanje i u sledećoj vladi – ako pobedi u septembru.

Hrišćansko-demokratska unija (CDU), stranka desnog centra Armina Lašeta je nedavno kritikovana zbog prikazivanja samo belaca na izbornim plakatima.

„Raznolikost u našem društvu igraće ulogu u predizbornoj kampanji“, rekao je Lašet za javnu RTV ARD i podvukao da je to važno njemu lično.

Upitan o velikom udelu muškaraca katolika sa zapada Nemačke u njegovom najužem krugu, i da li će svi biti nagrađeni funkcijama u Vladi, taj šezdesetogodišnjak je insistirao da će pri formiranju vlade težiti rodnoj ravnoteži i pravednoj regionalnoj zastupljenosti.

„U kabinetu će postojati paritet (muškaraca i žena), a kabinet će takođe odražavati sve nemačke države, a mora odražavati i istok i zapad“, rekao je Lašet.

Lašet, guverner Severne Rajne-Vestfalije, najmnogoljudnije nemačke države, pobedio je u nominaciji CDUu konkurenciji tri muškarca. Politički se smatra centristom, poput Angele Merkel koja je odlučila da se na izborima 26. septembra ne kandiduje za peti mandat.

„Na kraju se računa da li se odražava raznolikost Unije (CDU), kao i to što je različitost princip u vrhu vlasti“, rekao je Lašet. „To sada nije slučaj u Nemačkoj. Ni savezni kabinet (Vlada), ni Bundestag (parlament) zaista ne odražavaju raznolikost nemačkog društva“.

Oko četvrtine nemačkog stanovništva su imigranti ili imaju najmanje jednog roditelja koji se doselio u tu zemlju. Nešto manje od dve trećine stanovnika je hrišćanske veroispovesti, a najveća grupa su protestanti.

Dva glavna Lašetova suparnika na septembarskim izborima su Analena Berbok iz ekološke stranke „Zeleni“ i kandidat socijaldemokrata Olaf Šolc.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.