Vodja američkog kulta Neksiem osudjen na 120 godina zatvora

Osnivač „kompanije za marketing“ i za „lično i profesionalno usavršavanje“ „Neksiem“ (NXIVM) koja je medjutim opisana kao „kult“, osudjen je u utorak na 120 godina zatvora zbog pretvaranja nekih sledbenica u seksualno roblje bukvalno žigosano njegovim inicijalima.

Sud u Bruklinu osudio je Kita Ranijera, „gurua ličnog usavršavanja“ medju čijim sledbenicima su bili i milioneri i holivudski glumci, na neobično visoku kaznu, na osnovu prošlogodišnje osudjujuće presude.

Sudija Nikolas Garaufis nazvao je Ranijera „okrutnim i nemilosrdnim“ u „potpuno nečuvenim“ zločinima nad devojčicama i devojkama.

Tužioci su tražili kaznu doživotnog zatvora, dok je odbrana navodila da bi 15 godina bila adekvatna kazna.

Učesnici Ranijerovog programa „Neksiem“ započetog 1998. godine, plaćali su hiljade dolara za „kurseve ličnog razvoja“, namenjene samo onima sa posebnim pozivnicama.

Sedište tajnog kulta bilo je u blizu grada Olbani, u saveznoj državi Njujork, a ogranke je imao i u Meksiku i Kanadi.

Medju sledbenicima su bili milioneri i holivudski glumci spremni na poniženja i pokoravanje u sklopu Ranijerovih „časova“.

„Neksiem“ je ove godine bio predmet dve televizijske serije, „The Vow“ kompanije „HBO“ i „Seduced: Inside the NXIVM Cult“ kompanije „Starz series“.

Ranijer je osudjen za reketiranje, krijumčarenje stranaca, trgovinu ljudima, iznudu i opstrukciju pravde.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.