U trendu

Vojna parada u Parizu povodom 14. jula, Dana pada Bastilje (Foto)

Francuska danas obeležava svoj nacionalni praznik 14. jul, Dan pada Bastilje, a tim povodom je na Jelisejskim poljima održana vojna parada na kojoj su, šest meseci posle terorističkih napada u toj zemlji, Francuzi imali prilike da prvi put odaju počast i specijalnim policijskim snagama angažovanim u borbi protiv terorizma.

Jelisejskim poljima su danas prvi put paradirali i pripadnici elitnih jedinica francuske policije (Raid i BRI), pod punom opremom kako bi zaštitili svoju anonimnost, kao i pripadnici interventne grupe francuske žandarmerije (GIGN), preneli su francuski mediji.

Tradicionalni vojni defile, koji ove godine ima izuzetno simboličnu dimenziju, u francuskoj prestonici je počeo u 10 sati i završio se u podne.

Ove godine je parada trajala nešto kraće nego inače zbog atiterorističkog plana „Vižipirat“ koji se u Francuskoj primenjuje posle niza terorističkih napada izvedenih u januaru u Parizu i okolini, a da bi se garantovala bezbednost manifestacije danas su prvi put upotrebljene bespilotne letelice.

Svečanosti je predsedavao francuski predsednik Fransoa Oland, u društvu počasnog gosta, meksičkog predsednika Enrikea Penje Nijeta.

<https://twitter.com/citynationplace/status/620919666920288257?ref_src=twsrc^tfw

„Teroristička pretnja nikada nije bila tako prisutna i velika kao danas kako u zemlji, tako i izvan nje, a ovaj defile to na izvestan način otelotvoruje“, izjavio je francuski premijer Manuel Vals. On je poručio da želi da oda poštu i svim vojnicima koji su se borili za Francusku pre 70 godina, pošto se ovogodišnjom paradom obeležava i 70. godišnjica oslobođenja Francuske i pobede savezničkih snaga nad nacizmom. Uz ogradu duž Jelisejskih polja, paradu su pratili mnogobrojni turisti i članovi porodica učesnika defilea, u prisustvu velikog broja policajca.

„Dolazimo porodično kako bismo na decu preneli patriotizam… Ovo je trenutak kada se osećamo moćnim“, kaže Roz Abiven, koja je na paradu došla sa 11-godišnjim sinom i trogodišnjom kćerkom.

Više od 11.200 policajaca i vojnika mobilisano je u Parizu i predgrađima povodom obeležavanja nacionalnog praznika, a nebo iznad prestonice štitile su vazduhoplovne snage uključujući helikoptere, lovce, radarske avione „avaks“ i dronove.

Svečani defile se završio skokovima padobranaca francuske vojske.

https://twitter.com/jb_jullien/status/620902336601395200?ref_src=twsrc^tfw

Francuska proslavlja današnji dan u znak sećanja na 14. jul 1789. godine, kada su gnevni Parižani zauzeli zatvor-tvrđavu Bastilju, što se smatra simboličnim početkom Francuske revolucije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.