U trendu

Vojne vlasti Mjanmara reagovale na osude zbog pogubljenja

NEJPJIDO – Vojne vlasti Mjanmara saopštile su danas, povodom osuda zbog pogubljenja četvorice aktivista, da su ona izvršena u skladu sa zakonom i sprovedena u ime pravde za narod.

Portparol vojne hunte Zav Min Tun tvrdi da pogubljenja nisu bila lična, već su sprovedena po zakonu, kao i da je muškarcima data šansa da se brane, preneo je Rojters.

Kaže da je vojna vlada znala da će pogubljenja, prva u decenijama u Mjanmaru, izazvati kritike.

Asocijacija nacija jugoistočne Azije (ASEAN), koja uključuje Mjanmar, saopštila je danas da je „izuzetno uznemirena i duboko ožalošćena zbog pogubljenja četvorice aktivista“, kao i zbog vremena kada su sprovedena, samo nedelju dana pre sledećeg sastanka bloka.

„Iako je složenost krize dobro prepoznata, ekstremno ratoborno raspoloženje može da se oseti iz svih krajeva Mjanmara, ASEAN je u celini pozvao na krajnju uzdržanost“, navela je u saopštenju Kambodža, koja ove godine predsedava Asocijacijom.

Kako se navodi u saopštenju, sprovođenje smrtnih kazni samo nedelju dana pre 55. ministarskog sastanka ASEAN-a je za svaku osudu.

Dodaje se da to pokazuje „veliki nedostatak volje“ hunte da podrži mirovni plan ASEAN-a koji podržavaju UN.

Ministar spoljnih poslova Malezije Sajfudin Abdulah izjavio je danas da ta zemlja osuđuje pogubljenje četvorice aktivista i tu akciju vidi kao zločin protiv čovečnosti.

Kako je rekao Abdulah, Mjanmaru ne bi trebalo da se dozvoli da šalje političke predstavnike na bilo kakve sastanke na međunarodnom ministarskom nivou, kao i da je hunta ismejala mirovni plan ASEAN-a od pet tačaka.

Vojne vlasti Mjanmara pogubile su četvoricu demokratskih aktivista koji su osuđeni da su pomagali u izvršenju „terorističkih dela“, objavili su juče tamošnji državni mediji, što su prve egzekucije u ovoj zemlji posle nekoliko decenija.

Četvorica muškaraca osuđena su na smrt u januaru, u suđenju iza zatvorenih vrata, nakon optužbi da su pomagali raznim milicijama da se bore protiv vojske, koja je došla na vlast u vojnom puču prošle godine.

Francuska i Sjedinjene Američke Države osudile su juče pogubljenje demokratskih aktivista, a specijalni izvestilac UN za ljudska prava u Mjanmaru Tom Endrjuz pozvao je države da preduzmu korake protiv mjanmarske hunte kroz ekonomske sankcije i embargo na oružje nakon pogubljenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar