U trendu

Vojska Etiopije ubila vise od 150 militanata Al Šababa

ADIS ABEBA – Vojska Etiopije ubila je danas više od 150 pripadnika milicije pokreta Al Šabab u toku žestokih sukoba na granici te zemlje i Somalije, saopštili su državna novinska agencija i regionalni komandant, prenosi Rojters.

„Teroristička grupa je pregrupisala svoje raštrkane snage i pokušala da se infiltrira u Etiopiju i izvrši napad u oblasti na granici sa Somalijom“, naveo je Tesfaje Ajalev, general etiopske vojske, prenosi Rojters, pozivajući se na državnu novinsku agenciju ENA.

Pripadnici Al Šababa su potvrdili da su vođene borbe i naveli da su ranije danas ubili 103 etiopska policajca i zauzeli grad Ato u Somaliji.

Komandant etiopskih snaga u Somaliji negirao je taj broj poginulih, navodeći da je ubijeno samo 14 etiopskih boraca i da Al Šabab nije zauzeo Ato.

Al Šabab kontroliše velike delove Somalije i ubio je desetine hiljada ljudi u bombaškim napadima, pokušavajući da zbaci tamošnju vladu, a dugo pokušava da uspostavi bazu u Etiopiji, navodi Rojters.

Al Šabab je nastao kao nasilni ogranak Unije islamskih sudova, koja je 2006. godine preuzela kontrolu u Mogadišu, glavnom gradu Somalije.

Etiopska vojska je krajem te godine ušla u Somaliju i porazila militante Al Šababa, koji od tada vode pobunu protiv vlade Somalije i egipatskih snaga koje se nalaze u toj zemlji.

Grupa se zaklela na vernost Al Kaidi i kao svoj cilj istakla uspostavljanje islamskog kalifata širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.