U trendu

„Vol strit džornal“ traži žestok odgovor na hapšenje Gerškovića

VAŠINGTON – Uredništvo „Volstrit džornala“ zatražilo je od administacije u Vašingtonu da na hapšenje izveštača tog lista u Rusiji odgovori proterivanjem ruskog ambasadora i svih ruskih novinara koji rade u SAD.

„Bajdenova administracija će morati da razmotri diplomatsku i političku eskalaciju. Proterivanje ruskog ambasadora u SAD, kao i svih ruskih novinara koji ovde rade, bio bi minimum koji se očekuje“, navodi se u uvodniku lista.

U tekstu, iza koga stoji uređivački kolegijum, ocenjuje se da hapšenje Evana Gerškoviča „izgleda kao sračunata provokacija da bi se posramile SAD i zastrašila strana štampa koja još uvek radi u Rusiji“.

„Federalna služba bezbednosti (Rusije) mogla je da ga protera odavno da je zaista verovala da je špijun“, piše u članku.

„Vol strit džornal“, takođe, navodi da postoji mogućnost da je ovaj incident ruski odgovor na optužbe koje je Ministarstvo pravde SAD ranije podiglo protiv Sergeja Čerkasova, koga je Holandija prošle godine uhapsila kao mogućeg ruskog špijuna.

List, takođe, dodaje da Kremlj ima „naviku da uzima Amerikance za taoce“, čime ukazuje da Moskva želi da iskoristi Gerškoviča za razmenu zatvorenika.

Dopisnik „Vol strit džornala“, Amerikanac Evan Gerškovič, priveden je u Jekaterinburgu pod sumnjom za špijunažu, saopštila je u četvrtak ruska Federalna služba bezbednosti (FSB).

Kako je navedeno, 32-godišnji Gerškovič, dopisnik moskovskog biroa američkog lista, osumnjičen za špijunažu u korist vlade SAD, odnosno da je, „po instrukcijama američke strane, prikupljao informacije koje predstavljaju državnu tajnu o aktivnostima jednog od preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa“.

Novinaru preti kazna do 20 godina zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.