U trendu

Volas: Rusija angažovala 97 odsto svoje vojske u Ukrajini

KIJEV/MOSKVA – Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas izjavio je danas da se skoro celokupna ruska vojska, 97 odsto svih kapaciteta, nalazi u Ukrajini, ali da ne može da probije ukrajinske linije.

Vidimo da se ruska vojska trudi da napreduje, rekao je Volas za BBC.

Načelnik ukrajinske Vojne obaveštajne službe Kirilo Buđanov je ranije u intevjuu za Vašington post izjavio da se u Ukrajini trenutno bori 326.000 ruskih vojnika.

MINISTRI ODBRANE zemalja NATO ponovo se sastaju danas u Briselu kako bi razgovarali o tome kako zapadni saveznici mogu da podrže Ukrajinu u sukobu sa Rusijom.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da očekuje da će današnji dnevni red u belgijskoj prestonici biti obiman, a očekuje se i rasprava o tenkovima, prenosi BBC.

Današnja diskusija o podršci Ukrajini dolazi u trenutku kada je ruska vojna proizvodnja gotovo sigurno ispod nivoa koje zahteva rat, što postaje kritična slabost, navele su britanske obaveštajne službe.

PORTPAROL STEJT DEPARTMENTA Ned Prajs nagovestio je da bi SAD mogle da uvedu sankcije protiv 12 pojedinaca koji se pominju u izveštaju o navodnoj deportaciji ukrajinske dece na Krim i u Rusiju.

„Uvek tražimo pojedince koji su možda odgovorni za ratne zločine, za zverstva u Ukrajini. To što do sada nismo uveli sankcije nekom pojedincu ne govori ništa o tome šta ćemo uraditi u budućnosti,“ rekao je Prajs, prenosi Rojters.

Istraživači sa univerziteta Jejl u SAD saopštili su da se najmanje 6.000 ukrajinske dece, a možda i više, nalaze na Krimu i u Rusiji.

MOSKVA čini sve što je moguće da zaštiti i zaštiti decu prinuđenu da beže od zverstava ukrajinskih trupa, saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu u komentaru Telegrama kao odgovor na optužbe američkog Stejt departmenta za njihovu „deportaciju“.

„Rusija je prihvatila decu koja su bila prinuđena da pobegnu zajedno sa svojim porodicama od granatiranja i zverstava Oružanih snaga Ukrajine“, navodi ambasada, prenose RIA Novosti.

Ruska ambasada u Vašingtonu je dodala da čini sve da maloletne građane zadrži u njihovim porodicama, a u slučajevima odsustva ili smrti roditelja i rođaka, da se siročad prebaci pod starateljstvo.

„Obezbeđujemo zaštitu njihovog života i blagostanja“, navodi se u komentaru.

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA RUSIJE Sergej Lavrov izjavio je da Rusija priprema specijalni sastanak Saveta bezbednosti UN o potrebi međunarodne istrage o eksplozijama na gasovodima Severni tok i Severni tok 2.

„Obratili smo se Ujedinjenim nacijama, pokrenuli ovo pitanje tamo. Pripremamo poseban sastanak Saveta bezbednosti. Zahtevaćemo da se pronađe neka vrsta istrage“, rekao je Lavrov u ruskoj Dumi, prenose RIA Novosti.

Lavrov je dodao da je generalni sekretar UN preko svog zvaničnog predstavnika rekao da UN „nemaju ovlašćenja i mandat da sprovode takve istrage“, ali da se Rusija nije složila sa tim stavom.

KIJEV evakuiše ranjenike, državne institucije i firme iz grada Časovoj Jar, izjavio je penzionisani potpukovnik vojske takozvane Luganske narodne republike Andrej Maročko.

Maročko je dodao da su ruske obaveštajne službe primetile i evakuaciju lokalne populacije iz Časovog Jara, prenosi Taš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar