U trendu

„Vreme je da preispitamo sporazum sa EU“

Turski ministar za pitanja EU Omer Čelik poručio je da je došlo vreme da Turska preispita sporazum o migracijama koji je postigla s tim blokom jer je, kako navodi, postalo jasno da Unija neće zauzeti pravedan stav kad je reč o njenom obećanju da će Turcima ukinuti vize.

To je Čelik kasno sinoć rekao Rojtersu, a takođe je poručio da holandske investicije u Turskoj nisu ugrožene nedavnim diplomatskim sporom između dve zemlje.

Gnev Ankare je, objasnio je turski ministar, usmeren prema holandskoj vladi, a ne prema holandskom narodu niti kompanijama.

Iako je potpredsednik turske vlade rekao da bi Turska Holandiji mogla da uvede i ekonomske sankcije, Čelik je istakao da Ankara poziva privrednike širom sveta s porukom da je Turska bezbedna zemlja za investicije.

„Taj poziv se odnosi i na holandske biznismene koji investiraju, posluju i otvaraju radna mesta u Turskoj. Oni definitno nisu deo krize“, rekao je Čelik.

On je precizirao da privatni sektor, poslovni svet, turisti i holandski narod nisu deo novonastale krize.

Turska je u ponedeljak suspendovala diplomatske odnose na visokom nivou s Holandijom, proteravši ambasadora te zemlje i zabranivši sletanja aviona sa diplomatama u znak osvete zbog toga što je Holandija zabranila ministrima iz Ankare da se obrate Turcima koji tamo žive na skupovima povodom predstojećeg turskog preferenduma o proširenju predsedničkih ovlašćenja.

Holandija i Nemačka su zabranile takve skupove, pozivajući se na razloge vezane za javnu bezbednost, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.