U trendu

Vrhovni sud: Đorđu Rkmanu osam godina zatvora

ZAGREB -Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je kaznu od osam godina zatvora komandantu tzv. šodolovačke grupe Srbinu Đorđu Rkmanu za granatiranje civilnih ciljeva u Slavoniji 1991., ali je uvažio njegov zahtev da mu se u kaznu uračuna i vreme provedeno u ekstradicionom pritvoru, od aprila 2018.

Rkmanu je sa 18 suoptuženih srpskih teritorijalaca, pripadnika šodolovačke grupe, u prethodnom postupku suđeno u odsudstvu, kada je osuđen na 20 godina.

Nakon što je 2018. po evropskom nalogu za hapšenje uhapšen u BiH i izručen Hrvatskoj, postupak je obnovljen, a Rkman je od hapšenja i izručenja sve vreme proveo u zatvoru.

U obnovljenom postupku tužilaštvo je ublažilo optužnicu koja ga tereti da je 1991. kao vojni komandant znao da njemu podređeni pripadnici tzv. teritorijalne odbrane u više navrata pucaju iz minobacača po okolnim mestima.

Pritom, navodi se u obrazloženju suda, „nije preduzeta nijedna radnja odnosno aktivnost da se gađaju vojni ciljevi, a izbegavaju civilne žrtve, kao i da se ne oštećuju objekti koji nisu vojnog karaktera“.

Nije, navodi se, ništa preduzeo ni da se počinitelji ovakvih protivpravnih postupanja u tome spreče odnosno da im se na efikasan način to zabrani“.

U tim napadaima, dodaje se, usmrćena su dva civila, dvoje ih je povređeno i načinjena je velika materijalna šteta na privrednim i privatnim objektima.

Sud je, ukazuje se, imao u vidu i olakšavajuće okolnosti za osuđenog, a to je da nije osuđivan i da je otac dvoje dece, preneli su hrvatski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar