U trendu

Vrhovni sud zaustavio primenu novih poljoprivrednih zakona

NJU DELHI – Indijski vrhovni sud danas je privremeno zaustavio primenu novih poljoprivrednih zakona i naložio formiranje nezavisnog komiteta stručnjaka koji će pregovarati sa poljoprivrednicima koji protestuju protiv tih zakona.

Presuda Vrhovnog suda usliedila je dan nakon što je sud saslušao peticije koje su podneli poljoprivrednici, a kojima se osporava kontroverzni zakon, preneo je Rojters.

Sud je saopštio da su zakoni usvojeni bez dovoljno konsultacija i da je razočaran načinom na koji se odvijaju razgovori između predstavnika vlade i lidera poljoprivrednika.

Desetine hiljada poljoprivrednika koji protestuju protiv zakona blokirali su više od 45 dana oko šest glavnih autoputeva na periferiji Nju Delhija.

Poljoprivrednici navode da neće otići dok vlada ne ukine zakone.

Oni kažu da će zakoni koje je parlament usvojio u septembru dovesti do kartelizacije i komercijalizacije poljoprivrede, učiniti poljoprivrednike ranjivim na korporativnu pohlepu i uništiti njihovu zaradu.

Vlada, pak, insistira da će zakoni biti od koristi poljoprivrednicima i ističe da će oni omogućiti poljoprivrednicima da plasiraju svoje proizvode i pojačaju proizvodnju privatnim ulaganjima.

Dve strane treba ponovo da se sastanu u petak kako bi razgovarali o zakonima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.