U trendu

Vuksanović Stanković pozvala Abazovića da inicira raspuštanje Skupštine

PODGORICA – Poslanica opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković pozvala je danas predsednika vlade u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da bez odlaganja pokrene proceduru predlaganja odluke o skraćenju mandata Skupštini Crne Gore.

Ona je u otvorenom pismu premijeru istakla da je to njegovo ustavno ovlašćenje i pozvala se na Ustav Crne Gore.

„Vlada u tehničkom mandatu koja je pre pet meseci izgubila poverenje u parlamentu nema legitimitet da upravlja državom i Vi ste toga vrlo dobro svesni, pa je Vaša elementarna obaveza da ne dozvolite dalju degradaciju ustavnog i političkog sistema zemlje kroz pokretanje postupka, čiji je krajnji ishod skraćenje mandata Skupštini i sledstveno tome raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora“, navela je Vuksanović Stanković.

Ona kaže da su političke razlike, kao i politička ambicija da se bude na čelu izvršne vlasti jedna stvar, ali je insistiranje da se pošto poto, bez legitimiteta i podrške građana, obavlja najviša funkcija u državi „klasična zloupotreba koja preti da opasno radikalizuje političke i društvene odnose“.

„Nijedna funkcija, pa ni Abazovićeva nije vredna potpune degradacije i obesmišljavanja osnovnih demokratskih principa, čime se zemlja svakim danom sve više vodi u krizu bez presedana“, navela je Vuksanović Stanković, prenele supodgoričke Vijesti.

Dodala je da zbog svega što dešava, Crna Gora je već postala jedan od većih regionalnih problema i, umesto da bude sinonim za integracioni i reformski napredak, njen ugled se intenzivno srozava do nivoa već izglednog i izvesnog međunarodnog posredovanja, kao načina rešavanja krize u koju je uvela aktuelna parlamentarna većina.

„Verujemo da gaženje Ustava usvajanjem onakvih izmena Zakona o predsedniku na kraju ipak neće proizvesti posledicu u izboru neustavne vlade koja bi Crnu Goru i formalno odvela u međunarodnu izolaciju. I sami ste saopštili nakon neuspešnih pregovora koje ste imali da nije verovatno da takva vlada bude formirana. Zbog toga, jedini racionalan i zdravorazumski izlaz iz date situacije je da se stvore uslovi za hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora“, kaže, između ostalog, Vuksanović Stanković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.